Bugarska planira da ublaži restriktivne mere u aprilu

SOFIJA – Ublažavanje ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja kovid-19 planirano je za april, izjavio je danas na brifingu bugarski ministar zdravlja Kostadin Angelov.

Đaci će se verovatno vratiti u školu od 12. aprila, a mališani će se možda vratiti u vrtiće od 5. aprila, prenela je BTA.

Vremenski raspored ponovnog pokretanja predavanja „licem u lice“ tek treba da se precizira.

Tržni centri i velika maloprodajna mesta ostaće zatvorena 1. aprila, osim onih koji mogu da organizuju usluge na otvorenom.

Restoranima će možda biti dozvoljeno da rade na otvorenom prostoru.

Broj hospitalizovanih pacijenata opada, rekao je Angelov i dodao da se bolnice nose sa opterećenjem i da je obezbeđen dovoljni broj zaštitnih sredstva, aparata i kiseonika.

Pritisak na zdravstveni sistem u ovom trenutku je neujednačen, ali dve trećine administrativnih regiona nema problem sa krevetima i opterećenjem, rekao je glavni državni zdravstveni inspektor Angel Kunčev na brifingu.

Prema njegovim rečima, pritisak je značajan, ali sposobnost sistema da se nosi sa njim je jednako značajna.

Kunčev je rekao da popuštanje mera za suzbijanja epidemije, planirano za 1. april, opravdava činjenica da je više od milion Bugara sada zaštićeno od virusa, bilo tako što je preležao bolest ili se vakcinisao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.