U trendu

Bukurest: Istraga protiv 4 radnika NISPetrol Rumunija

BUKUREŠT – Rumunske vlasti pokrenule su krivičnu istragu protiv četvoro zaposlenih u NIS Petrolu u Rumuniji, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gasprom njefta, a zbog sumnje na curenje podataka.

Rumunska služba za informisanje i odnose sa javnošću Uprave za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma saopštila je, između ostalog, da je četvoro zaposlenih izbegavalo „metodološke norme za primenu Zakona o nafti, odnosno procedure koje je nametnula Nacionalna agencija za mineralne sirovine“ i da su slali „neobjavljene podatke u vezi sa resursnim fondom (rezervama minerala) u Rumuniji kompaniji iz istog konzorcijuma u Srbiji“.

„Tužioci Uprave za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma – Teritorijalna služba Temišvara zajedno sa D.C.C.O. i B.C.C.O. Temišvar izvršili devet pretresa kuća na teritoriji opština Bukurešt i Temišvar, od čega deo u sedištu i na radnim mestima multinacionalne kompanije“, navela je rumunska Uprava za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma.
Kako se navodi, nakon pretresa oduzeto je više dokumenata i medija za čuvanje podataka, a osam osoba je privedeno na saslušanje u Upravu za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma.

Takođe je podneta optužnica protiv četiri osobe koje su privedene na saslušanja, a koji su strani i rumunski državljani.

„Optužnicu su podneli tužioci Uprave za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma – Teritorijalna služba Temišvara, tvrdeći da su zaposleni u filijali multinacionalne kompanije (koji imaju rukovodeće ili druge odgovornosti u kompaniji ili, naprotiv, nemaju potrebna ovlašćenja za obavljanje određenih poslova u okviru ovog preduzeća ) izbegavali metodološke norme za primenu Zakona o nafti, odnosno procedure koje je nametnula Nacionalna agencija za mineralne sirovine i slali neobjavljene podatke u vezi sa resursnim fondom (rezervama minerala) u Rumuniji kompaniji iz istog konzorcijuma u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Istrage, kako se navodi, nastavlja Uprava za istragu organizovanog kriminala i terorizma – Teritorijalna služba Temišvara.

„Jasno ističemo da tokom čitavog krivičnog postupka istražena lica koriste procesna prava i garancije predviđene Zakonikom o krivičnom postupku, kao i pretpostavku nevinosti“, navodi Tužilaštvo u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.