U trendu

Burno u CG parlamentu: Brunclik, Kemiš, Dritanija i Solanija

PODGORICA – Na burnoj sednici crnogorskog parlamenta na kojoj je premijer Dritan Abazović prvi put u okviru „premijerskog sata“ odgovarao na poslanička pitanja, više puta je intervenisala predsednica da se spuste tenzije, ali ne i kada su u polemici pomenuti Zorica Brunclik i njen suprug Kemiš.

Tenzije su posebno podignute kada je poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao Abazovića da li je ostao pri ranije izrečenim stavovima o DPS-u Mila Đukanovića.

U opširnom odgovoru da ostaje pri svaoj ranije izgovorenoj reči o DPS- u i polemici sa Koprivicom, Abazović je, između ostalog, potvrdio da je imao kriptovani telefon, ali da je od njega odustao zato što mu je bilo komplikovano da ga koristi.

Potvrdio je i da je imao brojne kontakte sa pripadnicima srpske Bezbednosno-informativne agencije i bezbednosnog sektora, te da očekuje, kazao je, da te aktivnosti nastavi novi direktor ANB-a i ministar unutrašnjih poslova.

„Jeste li se vi sretali sa nekim ljudima koje optužujete u političkom životu Crne Gore ili Srbije i gde? Zašto to niste uradili javno, kao ja, nego na drugi način“, pitao je Abazović Koprivicu povišenim tonom.

Koprivica je Abazoviću rekao da njegovi podignuti tonovi ne znače ništa i da kada viče iznosi neistine.

„Ali bih vas zamolio da se prema ovom domu obraćate sa dužnim poštovanjem… Ovakav nivo i sadržinu u odgovoru može da pokaže jedino kandidatkinja za poslanicu SPS-a u Skupštini Srbije Zorica Brunclik, iako vaš stilski nastup više liči na gospodina Kemiša. Razlika između vas i nas je u tome što je nama na prvom mestu obraz i data reč, a vama fotellja i funkcija i zarad funkcije ste spremni da se odužujete onima koje ste nazivali kriminalcima“, rekao je Koprivica.

Poručio je da se ne bori za dobro Crne Gore sa onima koje je Abazović nazvao „švercerima sa onoga sveta“.

On je kazao da njemu, za razliku od Koprivice, URA nije na prvom mestu, već država i da mu je žao što su Demokrate otišle u desno.

Poslanik DF-a Andrija Mandić je Abazovića pitao šta su uradili kada su se pojavili dokazi Europola i zašto se o tome ćuti.

„Tužilaštvo ćuti…Ono što se pojavilo u javnosti je veliki problem za kredibilitet ove vlade i glavnog specijalnog tužioca…Zašto ga ne pozovete“, pitao je Mandić i dodao da se nereagovanje pretvorilo u „Dritaniju“ podsećajući na „Solaniju“, što je bio nadimak nekadašnjje Državne zajednice SCG.

Mandić je rekao da se boji da DPS uslovljava vladu rušenjem.

Izrazio je i sumnju da su bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i tužilac Saša Čađenović brisali materijal iz Izvveštaja Europola.

Abazović je, odgovarajući na pitanje Mandića, kazao da je prioritet njegove vlade borba protiv kriminala i korupcije i da je zadovoljan i prethodnim rezultatima.

„Mislim da se proces otvorio, da li bi moglo više, bolje, verovatno, ali definitivno stvari nisu iste. Ljudi koji gledaju sednicu preko TV mislim da su vrlo uznemireni i da se više niko od njih ne smwje. Govorim o ljudima koji su imali bilo kakvu vezu ili sa ubistvima ili švercom narkotika ili cigareta“,rekao je Abazović i dodao da je ruka pravde počela da funkcioniše i da hrabrosti nikad nije nedostajalo.

„Što se mene tiče nikakav pritisak bilo koga ne može da se desi da bis nas poremetilo u cilju da se izborimo sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Želim da verujem da je svima u prilog da Crna Gora bude zemlja vladavine prava“, rekao je Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.