U trendu

Butidžidž bi prihvatio finansijsku pomoć Blumberga

VAŠINGOTN – Jedan od kandidat za nominaciju demokrata na sledećim predsedničkim izborima Pit Butidžidž izjavio je da bi prihvatio finansijsku pomoć svog rivala, drugog demokratskog kandidata i bivšeg gradonačelnika Njujorka milijardera Majka Blumberga, uprkos nedavnim oštrim izjavama u kojima optužuje svog bogatog takmaca da pokušava da „kupi izbore“.

Blumberg se i sam uključio u trku za demokratsku nominaciju, ali je obećao da će izdvojiti ogromnu sumu svoga novca da bi pomogao da bilo koji od demokratskih kandidata pobedi Trampa.

U jučerašnjoj CNN-ovoj debati u Las Vegasu bivši gradonačelnik Sout Benda u Indijani Pit Butidžidž izjavio je da bi on prihvatio Blumbergov novac.

Međutim, u nastavku debate, Butidžidž je kritikovao Blumberga zbog toga što sopstveno bogatstvo troši na kampanju i konstatovao da nema sumnje da milijarder iz Njujorka pokušava da „kupi izbore“.

Nešto ranije, senator Berni Sander, takođe kandidat za nominaciju Demokratske stranke, odbio je da odgovori da li bi on prihvatio Blumbergovu finansijsku podršku.

AP prenosi da je 78-godišnji Sanders odbio da upozna američku javnost sa dodatnim detaljima o svom zdravstvenoi stanju.

Naime, početkom prošlog oktobra Sanders je hospitalizovan zbog posledica srčanog udara i on je tada obećao da će podneti detaljni izveštaj o svom zdravstvenom stanju pre početka 2020. godine.

To je i učinio. Uoči Nove godine, 31. decembra, javnosti je podneo na uvid izveštaj lekarskog tima u kojem se zaključuje da je „dovoljno zdrav za naporno izborno nadmetanje“.

Na pitanje novinara CNN da li će javnosti predstaviti još neke medicinske dokumente o svom zdravstvenom stanju, Sanders je konstatovao da je izveštaj njegovog tročlanog lekarskog tima gotovo jednako detaljan kao izveštaji koje su pred javnost izneli ostali kandidati.

„Potpuno sam miran jer mislim da smo prezentovali detaljan medicinski izveštaj“, objasnio Sanders i dodao da ne namerava dodatno da se bavi tim pitanjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.