U trendu

Čad: Prilikom hapšenja opozicionara ubijene dve osobe

NDŽAMENA – Najmanje dve osobe ubijene su jutros u Čadu nakon što su snage bezbednosti krenule u akciju hapšenja opozicionog predsedničkog kandidata Jaja Dila u njegovom domu, saopštili su opozicionar i vlasti.

Dilo, koji planira da se kandiduje protiv predsednika Idrisa Debija na izborima u aprilu, izjavio je za Rojters da su ga u njegovoj kući napali članovi predsedničke garde i da mu je pet članova porodice ubijeno, uključujući i njegovu majku. Kako je naveo, kuća mu je od tada okružena vladinim snagama bezbednosti.

Vlada je u saopštenju navela da su snage bezbednosti otišle do Dilovog doma da ga uhapse nakon što je ignorisao dva sudska poziva i naišle na oružani otpor.

Dvoje ljudi je ubijeno, a pet ranjeno u pucnjavi koja je usledila, uključujući tri policajca.

Dilo je zvanični vođa pobunjenika koji se borio protiv Debija 2006. godine pre nego što se pridružio njegovoj vladi i postao ministar. U novije vreme obavljao je funkciju predstavnika Čada u Centralnoafričkoj ekonomskoj i monetarnoj zajednici (CEMAC).

Čad je ključni saveznik zapadnih država u borbi protiv islamističkih militanata u zapadnoj i centralnoj Africi, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.