U trendu

Cai će se na Dan Tajvana založiti za jačanje borbene moci

TAJPEJ – Predsednica Tajvana Cai Ing-ven založiće se za jačanje borbene moći ostrva i odlučnost da poboljša njegovu odbranu u sutrašnjem govoru prilikom obeležavanja Nacionalnog dana Tajvana.

Tajvan, na koji Kina polaže pravo, našao se pod sve većim vojnim i političkim pritiskom Pekinga, posebno nakon kineskih vežbi početkom avgusta posle posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajpeju, preneo je Rojters.

U nacrtu njenog sutrašnjeg govora povodom Nacionalnog dana Tajvana, kako je za britansku agenciju rekao izvor obavešten o njegovom sadržaju, Cai će govoriti o „jačanju borbene moći nacionalne odbrane i ujedinjenju morala naroda“.

„Pored potvrđivanja odlučnosti Tajvana da poveća svoju samoodbranu i svoju poziciju o održavanju regionalnog mira i stabilnosti, predsednica će, takođe, govoriti o naporima za jačanje borbene moći i otpora“, rekao je izvor.

U svom govoru, ispred predsedničke kancelarije u centru Tajpeja, gde će biti održana i vojna parada, Cai će naglasiti da je „demokratski otpor“ ključ za zaštitu Tajvana, rekao je izvor.

To uključuje nastavak produbljivanja međunarodne saradnje i tesno povezivanje sa demokratskim saveznivima, kazaće predsednica Tajvana.

Cai će održati govor manje od nedelju dana pre početka kongresa vladajuće Komunističke partije Kine u Pekingu, gde se očekuje da će predsednik Si Đinping biti reizabran za čelnika zemlje po treći put.

Kina se obavezala da će raditi na mirnom „ponovnom ujedinjenju“ sa Tajvanom po modelu „jedna zemlja, dva sistema“.

Sve glavne tajvanske političke partije odbile su taj predlog i on, prema istraživanjima javnog mnjenja, gotovo da nema podršku javnosti.

Kina odbija da razgovara sa Cai, koja je ponovo ubedljivo izabrana 2020. godine obećavši da će se suprotstaviti Pekingu, koji smatra da je ona separatista.

Ona je više puta nudila Pekingu razgovore zasnovane na jednakosti i međusobnom poštovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.