U trendu

Čaputova: Javna podrška u Slovačkoj za Ukrajinu može biti smanjena zbog izbora

BRATISLAVA – Javna podrška u Slovačkoj za pomoć Ukrajini mogla bi da bude smanjena zbog toga što se zemlja kreće ka vanrednim izborima u septembru, kao i zbog dezinformacija povodom tog pitanja, izjavila je danas slovačka predsednica Zuzana Čaputova.

„Postoji sve veći jaz između odluka koje donosi država
na osnovu naših vrednosti i nacionalnih interesa i stava građana“, rekla je Čaputova na konferenciji za novinare, napominjući da početak izborne kampanje neće pomoći da se poboljša situacija.

Slovačka je dosledno podržavala Ukrajinu dok je vladala slovačka vlada desnog centra koja je pala krajem prošle godine i čije stranke, prema rezultatima anketa, imaju manju podršku od stranke bivšeg premijera Roberta Fica koja se protivi upućivanju veće vojne pomoći Kijevu, preneo je Rojters.

Slovačka je primila desetine hiljada ukrajinskih izbeglica i poslala pomoć u oružju Kijevu, uključujući avion lovac MiG-29.

Prema anketi, koja je sprovedena u decembru, 39 odsto Slovaka smatra da su NATO i SAD odgovorni za rat u Ukrajini.
Podrška NATO-u u Slovačkoj manaj je nego u većini drugih članica tog vojnog saveza, pokazalo je istraživanje Alijanse.

Fico je rekao da su rat započeli „ukrajinski fašisti“ 2014. godine i da nema šanse da Ukrajina povrati Krim koji je pripojila Rusija.

Devet partija ima šansu da osvoji mesta u slovačkom parlamentu na izborima u septembru, pokazala je anketa agencije IPSOS.

Međutim, čak i ako Fico dobije najveći broj glasova, možda će mu biti teško da pronađe koalicione partnere izvan krajnje desničarske republikanske stranke, ukazao je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar