U trendu

Čavušoglu: I Rusija može da kupi naše dronove

ANKARA – Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poručio je da Rusija može da kupi tursko oružje i vojnu opremu u svakom trenutku kada joj to bude potrebno.

„Turska prodaje svoje dronove onima kojima su potrebni. Dogovor sa Ukrajinom nije usmeren protiv Rusije. Ako Rusija ima potrebu za našim proizvodima, može da ih kupi , baš kao što smo mi ranije kupili njen raketni sistem S-400“, rekao je Čavošoglu za TV kanal „Haberturk“, prenosi Rojters.

Čavušoglu je ponovio da Turska nastavlja pregovore sa Rusijom o kupovini još jednog sistema S-400.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, u komentarima na izveštaje da Ankara prodaje borbene dronove Ukrajini, rekao da je Moskva pozvala odgovorne zemlje, uključujući Tursku, da procene ratoborne izjave iz Kijeva i da se uzdrže od podsticanja njihovih militarističkih težnji.

Ukrajina je 2019. godine kupila i testirala turske bespilotne letelice „Bajraktar TB2“ sa planom da ih opremi mikro navođenim raketama MAM-L.

Generalni direktor ukrajinske kompanije „Ukrspetsekport“ Vadim Nozdria rekao je u oktobru prošle godine da je Kijev zainteresovan za zajedničku proizvodnju bespilotnih letelica „Bajraktar TB2“ sa Turskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.