U trendu

Čavušoglu ima poruku za kiparske Grke

NIKOZIJA – Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da kiparski Grci moraju da se slože da će kiparski Turci imati pravo odlučivanja u upravljanju zemljom pre nego što pregovori mogu da se nastave, prenosi agencija AP uy ocenu da je time ponovno pokretanje razgovora o ujedinjenju etnički podeljenog Kipra naišlo su na još jednu prepreku.

Čavušoglu je to rekao nakon sastanka sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akinčijem i dodao da kiparski Turci ne mogu da pristanu kompromis kada se radi o načinu vođenja centralne vlade predviđenog saveznog Kipra.

Kiparski Grci ranije su odbili zahtev kiparskih Turaka da imaju pravo na veto na odluke bilo koje savezne vlade, zabrinuti da bi to moglo dovesti do ustupanja direktne ili indirektne kontrole Turskoj.

Kiparski Turci vide paritet odlucivanja kao ključan za izbegavanje statusa juniora u bilo kojem partnerstvu sa većinskim kiparskim Grcima.

Nakon sastanka sa Akinčijem Čavušoglu je istakao još jedan problem – eksploataciju prirodnog gasa u vodama u kojima međunarodno priznata kiparska vlada ima isključiva prava na eksploataciju.

Čavušoglu je kazao da će se eksploatacija nastaviti sve dok kiparski Grci odbijaju predlog da rade zajednička istraživanja ugljovodonika sa kiparskim Turcima.

Istovremeno on je odbacio predlog lidera kiparskih Grka Nikosa Anastasijadesa o podeli potencijalnih prihoda od gasa sa kiparskim Turcima srazmerno njihovom broju, ukoliko Turska pristane da pregovara o granicama Kipra i turskih priobalnih ekonomskih zona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.