U trendu

Čavušoglu u Ankari razgovara sa talibana

ANKARA – Delegacija talibana predvođena šefom diplomatije Avganistana Amirom Kan Mutakijom, razgovaraće danas u Ankari sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, rekao je portparol avganistanskog ministarstva spoljnih poslova Abdul Kahar Balki.

Članica NATO-a Turska zadržala je ambasadu u Avganistanu nakon što su se zapadne zemlje povukle posle talibanskog preuzimanja vlasti i pozvala zemlje Alijanse da pojačaju svoj angažman, prenosi agencija Rojters.

Navodi se da je istovremeno saopšteno da će u potpunosti sarađivati sa talibanima samo ako formiraju sveobuhvatniju administraciju.

Portparol avganistanskog ministarstva spoljnih poslova Balki napisao je na Tviteru da će vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Amir Kan Mutaki i drugi ministri razgovarati u Ankari o pomoći, migracijama, vazdušnom transportu i trgovini.

Turski diplomatski izvori potvrdili su planirane razgovore sa Čavušogluom, ali nisu dali dodatne informacije.

Turska radi sa Katarom na pomoći u upravljanju aerodrom u Kabulu i njegovom ponovnom otvaranju za međunarodna putovanja.

Do posete dolazi dan nakon što je Čavušoglu saopštio novinarima da on i ministri iz drugih zemalja planiraju da posete Kabul radi razgovora s talibanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.