U trendu

Čavušoglu: U sporazumu o migrantima i vizna liberalizacija

ANKARA – Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Sporazum o migrantima iz 2016. godine između Turske i Evropske unije mora da bude promenjen, tako da uzme u obzir trenutnu situaciju u Siriji.

Čavušoglu je u intervjuu za državnu agenciju Anadolija rekao da je Turska spremna da konstruktivno radi na izmeni sporazuma.

On je rekao da bi u sporazum trebalo da bude uključena vizna liberalizacija sa EU, kao i da se u njega implementiraju izmene koje se tiču carinske unije sa evropskim blokom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je u Briselu razgovarao sa liderima EU o rešavanju nove migrantske krize, do koje je došlo nakon što je Ankara rešila da više ne zaustavlja migrante na putu ka zemljama EU.

On je sinoć napustio sastanke u Briselu sa predstavnicima EU i NATO bez zajedničkog sasopštenja, a nije se pojavio ni na konferenciji za novinare.

Lideri EU i Turske na sastanku u Briselu dogovorili su se juče da zaduže šefove diplomatija Žosepa Borela i Mevluta Čavušoglua da sa timovima eksperata razjasne primenu Sporazuma o migrantima iz 2016. godine.

„Interpretacije ili rešanja mogu biti drugačiji, ali činjenice ne mogu. Zato će eksperti dve strane na čelu sa šefovima diplomatija EU i Turske da razmotre Sporazum i utvrde šta je urađeno, a šta nije. To će biti dobar početak za dalje razgovore EU i Turske“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon sastanka sa Erdoganom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.