U trendu

Čavušoglu: Zapadne zemlje nisu pružile informacije o bezbednosnim pretnjama

BERLIN/ANKARA – Turska je pozvala ambasadora Nemačke u Ankari na razgovor nakon što je Berlin zatvorio svoj konzulat u Istanbulu zbog moguće pretnje od terorističkih napada, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pored nemačkog ambasadora, Turska je na razgovor pozvala i ambasadore iz nekoliko drugih zemalja, rekao je portparol nemačkog ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, preneo je Rojters.

Istovremeno, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da zapadne zemlje, uključujući SAD i Nemačku, nisu pružile informacije kojima bi podržale svoje tvrdnje da su zbog bezbednosnih pretnji zatvorile svoje konzulate u Instanbulu.

Čavušoglu je ukazao da zapadne zemlje, koje su zatvorile svoje konzulate i ambasade i izdale upozorenja svojim građanima za putovanja, pokušavaju da prikažu Tursku kao nestabilnu državu.

Turska je već povećala mere bezbednosti u okolini ambasada i konzulata nakon incidenata sa spaljivanjem Kurana, rekao je Čavušoglu, navodeći da ima
informacije da su pojedine zemlje tražile od drugih da zatvore svoje konzulate.

Čavušoglu je istakao da ti potezi zapadnih zemalja nisu u skladu sa prijateljskim i savezničkim odnosima.

Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija i Švajcarska privremeno su ove sedmice zatvorile diplomatske misije u Turskoj, objašnjavajući to bezbednosnim
razlozima.

Francuska, Nemačka, Italija, SAD i druge zemlje izdale su prošle sedmice upozorenja svojim građanima o povećanom riziku od napada u Turskoj, posebno na diplomatske misije i crkve nakon spaljivanja Kurana na protestima u Švedskoj, Danskoj i Holandiji.

Turska je u sredu pozvala ambasadore devet zapadnih zemalja na razgovor da bi kritikovala te odluke.

Aktivista krajnje desnice spalio je prošlog meseca Kuran u Švedskoj, Danskoj i Holandiji, što je navelo Tursku da obustavi pregovore za ulazak Švedske i Finske u NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar