U trendu

CdM: Šta ugostitelji u CG očekuju od nove vlade

PODGORICA – Udruženje ugostitelja Crne Gore predložilo je novoizabranom premijeru Zdravku Krivokapiću da vlada hitno razmotri usvanje reprogorama za obaveze koje dospevaju u narednih 12 meseci na pet godina.

Reč je o parafiskalnim nametima, struji, vodi i komunalijama, kao i ostalih troškova koji nastaju prema državi i lokalnim vlastima i sniženje stope PDV-a na sve njihove usluge na sedam odsto koje će trajati najmanje 24 meseca.

Ugostitelji predlažu i subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 evra dok traju mere kao i reprogam razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka koji daju poslodavci na pet godina, te subvencije za struju i vodu u visini od 50 odsto u narednih pola godine sa početkom od 1.decembra ove goidne.

On nove vlade traže i da obezbedi refundaciju celokupnog iznosa zakupa, struje, vode i komunalija kod svakog zakupodavca, za period u kom su njihova preduzeća bila zatvorena, te obustavu svih prinudnih naplata koja su pokrenute od državnih organa i kompanija u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava.

Kako prenosi podgorički portal CdM, oni traže i obezbedivanje beskamatne faktoring linije sa IRF-om kao i pomoć države kod komercijalnih banaka kako bi lakše dolazili do sredstava za nastavak poslovanja, kao i oslobađanje od zakupa za sve one koji rentiraju prostor u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave.

Traže i subvencionisanje od 10 evra po metru kvadratnom poslovnog prostora za sve one koji nisu pod zakup kod države ili lokalne samouprave u periodu od pola godine.

Ukoliko nova vlada prihvati predložene mere koje garantuju preživljavanje ovog za crnogorsku ekonomiju važnog sektora, crnogorski ugostitelji se obavezuju da svako radno mesto bude očuvano i da budu partner državi u suzbijanju i eliminisanju “rada na crno”, koje je prisutno i u ovoj delatnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.