U trendu

CDU i Zeleni dva i po sata o mogućoj koaliciji

BERLIN – Nemačke stranke CDU i Zeleni danas su u Berlinu dva i po sata razgovarale o mogućnosti formiranja koalicione vlade.

„Na izborima smo bili drugi, ali imamo situaciju u kojoj sada nova vlada treba da se formira, a postoji više mogućnosti, a tako i ‘Jamajka’ koalicija“, objasnio je lider CDU Armin Lašet nakon razgovora.

Da li je to moguće, dodao je, o tome je danas bilo reči.

„Imali smo dobar razgovor i mogli smo mnoge teme iz 2017.da produbimo“, dodao je Lašet.

On je izrazio uverenje da bi „Jamajka koalicija“ imala široku podršku nemačkog društva jer se takvom savezu veruje da može da sprovede napredak u zemlji.

Međutim on je dodao da je na Zelenima da odluče, a da je CDU spremna na saradnju.

Kao lider Zelenih, Robert Habek najavio je da će stranka, nakon što su obavljeni bilateralni razgovori sa svim partijama, sada interno razmotriti dalje delovanje.

Na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, održanim 26. septembra, SPD je odnela tesnu pobedu, dok je CDU bio drugi, ali su FDP i Zeleni, kao treća i četvrta stranka, postali tas na vagi za formiranje buduće vlade.

Moguća je „Jamajka koalicija“ koju bi činilI CDU, Zeleni i FDP, kao i „semafor“ koalicija, koju bi mogle da formiranju SPD, Zeleni i FDP.

Na manjim strankama je odluka koju će vladu dobiti Nemačka, pošto dve najveće partije ne žele nastavak „velike“ koalicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.