U trendu

CDU pobedila na izborima u Donjoj Saksoniji

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) odlazeće kancelarke Angele Merkel zadržala je poziciju najjače stranke u severnoj pokrajini Donja Saksonija, pokazali su danas objavljeni rezultati lokalnih izbora, dve sedmice uoči saveznih parlamentarnih izbora.

CDU je na izborima u nedelju osvojio 31,7 odsto glasova, što je manje nego na prethodnim izborima pre pet godina kada je osvojila 34,3 odsto, pokazali su rezultati.

Socijaldemokratska partija (SDP) zauzela je drugo mesto sa 30 odsto, što je neznatno manje u odnosu na osvojenih 31,2 odsto 2016. godine. Zeleni su dobili veću podršku birača osvojivši 15,9 odsto glasova, a pre pet godina su imali 10,9 odsto.

CDU je oko 40 godina najjača stranka na lokalnim izborima u Donjoj Saksoniji, iako su vladu najčešće vodile socijaldemokrate.

Prema poslednjim anketama blagu prednost na predstojećim izborima za Bundestag imaju Socijaldemokrate u odnosu na CDU.

Tri kandidata za kancelara – Armin Lašet iz CDU-a, socijaldemokrata Olaf Šolc i kandidatkinja Zelenih Analena Berbok sinoć su suočili svoje stavove u drugoj od tri televizijske debate.

Nekoliko istraživanja javnog mnjenja posle sučeljavanja pokazala su da sinoćna debata nije dovela do promene u podršci birača, već je Šolc, iskusni vicekancelar i ministar finansija u vladi Angele Merkel, učvrstio svoju popularnost.

Završna debata biće održana sledeće nedelje, nedelju dana pre parlamentarnih izbora 26. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.