U trendu

Centar: Životinjske vrste ispaštaju zbog nemara nadležnih

PODGORICA – Povodom još jednog ubijeog medveda u U Parku prirode Dragišnica-Komarnica, oglasio se Centar za zaštitu i proučavanje ptica podsećanjem da je ubijena životinja koja je zaslužna što je taj park proglašen Parkom prirode.

Oni podsećaju na odstrijeljenog mužjaka medvjeda u kanjonu Tare u blizini Matešava 2018. godine, medveda u kanjonu Male rijeke 2020. godine, ženke-majke u Beranama u februaru ove godine, a sada i u Parku prirode Dragišnica-Komarnica.

„Nadležne institucije će se po već oprobanom receptu igrati igre gluvih telefona, na čijem kraju uvek ispaštaju upravo životinjske vrste koje su zaslužne za proglašenje ove oblasti Parkom prirode“, poručuju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Podsećaju da je Crna Gora u julu prošle godine usvojila Rimski Srtateški plan (Rome Strategic plan, baziran na Bernskoj konvenciji), prema kojem se obavezala da stopu krivolova u Crnoj Gori smanji za 50 odsto do 2030.

Ukazujući da se, kako kažu, „mastilo“ na tom dokumentu „još nije osušilo“, a da se stopa krivolova u Crnoj Gori podiže.

Smatraju da od danas donosioci odluka i političari više nemaju pravo da propagiraju Crne Gore kao zelene destinacije, kao ni da turiste pozivaju da uživaju u lepotama ove države, navodi se u saopštenju koje je potpisao Aleksandar Perović, diplomirani biolog – mamolog, prenelis u podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.