U trendu

Černi: Kanađani da pruže drugu šansu papinoj poruci

RIM – Kanađani koji su razočarani što se papa Franja nije izvinio zbog uloge Katoličke crkve u skandalu oko bivše škole za domorodačke učenike, trebalo bi da njegovoj poruci pruže drugu šansu jer su njegova tuga i šok iskreni, izjavio je danas kanadski kardinal Majkl Černi.

On je ovo izjavio u telefonskom intervjuu Rojtersu dan nakon što je papa rekao da oseća bol zbog otkrića posmrtnih ostataka 215 dece u bivšoj indijanskoj rezidencijalnoj školi u gradu Kemlups u zapadnoj kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Zaista se nadam da će dati drugu šansu poruci pape Franje jer ona izražava njegova osećanja, njegovu tugu i šok, rekao je Černi.

„To je veoma važno u stvaranju mostova između njega i crkve i onih koji pate zbog ovog strašnog otkrića, domorodačkog naroda i mnogih drugih ljudi u Kanadi“, istakao je on.

Papa Franja izjavio je u nedelju da ga je zabolelo otkriće posmrtnih ostataka 215 dece u bivšoj katoličkoj školi za domorodačke učenike u Kanadi i pozvao na poštovanje prava i kulture domorodačkih naroda.

On je pozvao kanadske političke i katoličke verske vođe da odlučno sarađuju kako bi rasvetlili taj slučaj i da traže pomirenje i isceljenje.

Papa Franja je, obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Rimu, rekao da se oseća bliskim kanadskom narodu koji je traumatizovan šokantnom vešću.

On, ipak, nije uputio direktno izvinjenje, što su mnogi Kanađani tražili od Katoličke crkve, zbog njene uloge u radu rezidencijalnih škola, koje su funkcionisale od 1831. do 1996. godine, a koje su, u ime kanadske vlade, vodile razne hrišćanske crkve.

Otkriće ostataka dece u indijanskoj rezidencijalnoj školi Kemlups u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978. godine, ponovo je otvorio stare rane i podgrejalo negodovanje u Kanadi zbog nedostatka informacija i odgovornosti.

Rezidencijalni školski sistem nasilno je odvojio oko 150.000 dece severnoameričkih starosedelaca iz njihovih porodica.

Mnogi su bili izloženi zlostavljanju, silovanju i neuhranjenosti u okviru onoga što je kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala kulturnim genocidom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar