U trendu

Češka isporučila Ukrajini velike vojne pošiljke

PRAG – Češka je isporučila Ukrajini tenkove, višecevne raketne bacače, haubice i pešadijska borbena vozila u okviru vojnih pošiljaka koje su dostigle stotine miliona dolara i nastaviće se, saopštila su dva izvora iz češke odbrane.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da članice NATO obezbeđuju Ukrajini širok spektar sistema naoružanja, preneo je Rojters.

Češka ima u skladištima rezervnu opremu sa kojom su ukrajinske snage upoznate, kao i odbrambenu industriju fokusiranu na nadogradnju i trgovinu takvim oružjem, navela je agencija.

Ta zemlja je među najaktivnijim zemljama EU u podršci Ukrajini.

Odbrambeni izvori potvrdili su Rojtersu pošiljku od pet tenkova T-72 i pet pešadijskih borbenih vozila BVP-1 ili BMP-1 koji su ove nedelje viđeni na vagonima na fotografijama na Tviteru i video snimcima, ali to nisu bile prve pošiljke teške opreme.

„Već nekoliko nedelja isporučujemo tešku zemaljsku opremu – to govorim generalno, ali po definiciji je jasno da to uključuje tenkove, pešadijska borbena vozila, haubice i višecevne bacače raketa“, rekao je visoki odbrambeni zvaničnik.

Prema njegovim rečima, ono što je otišlo iz Češke vredno je na stotine miliona dolara.

Istovremeno, saveznici Slovačke postaviće četvrti sistem protivvazdušne odbrane Patriot u toj zemlji članici NATO kako bi obezbedili njenu teritoriju nakon što je donirala svoj sistem S-300 Ukrajini, izjavio je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će protivraketni vazdušni sistem Patriot stići sledeće sedmice, pored istih sistema koje su Nemačka i Holandija već rasporedile u Slovačkoj u martu i tu će ostati koliko god bude bilo potrebno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.