U trendu

Češka: Obustavljena četvorogodišnja istraga o Babišu

PRAG – Praški državni tužilac Martin Erazim obustavio je četvorogodišnju istragu o navodnoj prevari vezanoj za subvencije EU od strane premijera zemlje Andreja Babiša i članova njegove porodice.

Opozicioni političari su izjavili da poštuju odluku, ali da očekuju da bude potpuno opravdana, preneo je Međunarodni radio Prag.

Andrej Babiš je bio osumnjičen da je ilegalno stekao subvencije EU u iznosu od dva miliona evra promenom statusa farme „Rodino gnezdo“ i konferencijskog centra.

Subvencije su bile namenjene podršci malim i srednjim preduzećima, dok je farma „Rodino gnezdo“ billa deo multimilijarderskog poslovnog carstva Agrofert Andreja Babiša.

Praški državni tužilac Martin Erazim opravdao je odluku o obustavi istrage rekavši da je u vreme kada je primio subvenciju „Rodino gnezdo“ ispunjavalo odgovarajuće uslove za subvenciju.

Ovime je potvrđena ranija odluka na nižoj instanci koju je doneo državni tužilac Jaroslav Šaroh, koji je predložio da se obustavi istraga pre dve sedmice.

Odluku i dalje može da poništi vrhovni državni tužilac Pavel Zeman.

Premijer Babiš, drugi najbogatiji tajkun u Češkoj, navodno je zloupotrebio evropske fondove kada je buduću farmu „Rodino gnezdo“ 2007. godine formalno izdvojio iz svog koncerna „Agrofert“, kako bi farma dobila dotacije za mala preduzeća, što u sklopu njegovog agro i hemijskog koncerna ne bi mogla.

Posle kontrolnog perioda od pet godina farmu je vratio u Agrofert.

(Tanjug)

Napišite komentar