U trendu

Čestitke Bajdenu od Plenkovića, Đukanovića, Pahora i Zaeva

PODGORICA/ZAGREB 7. novembra (Tanjug) – Nakon vesti da je Džozef Bajden izabran za predsednika SAD, stižu i prve čestike iz regiona.

Tako su izabranom predsedniku Bajdenu čestitke preko Tvitera uputili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednici Crne Gore i Slovenije Milo Đukanović i Borut Pahor, dok je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao na Fejsbuku.

Plenković je u čestitki naveo da se Vlada Hrvatske raduje saradnji s Bajdenom i izabranom potpredsednicom SAD Kamalom Heris i njihovom administracijom na jačanju bilateralnih veza i jačanju transatlantskog partnerstva.

Milo Đukanović je na Tviteru, uz zajedničku fotografiju sa Bajdenom, opisao izbor Bajdena kao veliku pobedu za američki narod i potvrdu snage američke demokratije, kao i veliku pobeda za demokratski svet.

„Pocetak nove etape naše plodne saradnje, i kontinuitet našeg višedecenijskog prijateljstva i poverenja“, napisao je Đukanović na Tviteru uz nasrdačnije čestitke izabranom američkom predsedniku.

Među prvima, ako ne i prva u Hrvatskoj, na Tviteru je Bajdenu čestitala bivša predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, prenosi Index.hr, a Bajdenu je čestitku na Tviteru uputila i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je u čestitki izrazio optimizam u pogledu budućih odnosa.

Pahor je napisao da se rado seća sastanaka sa Bajdenom, posebno zvaničnih razgovora u Beloj kući 2011. godine i ucešća Bajdena na Brdo Sastanku Brijunskog procesa 2015. godine.

„Sve ovo me nadahnjuje optimizmom u vezi sa našom zajedničkom budućnošću, u kojoj će Slovenija i SAD ostati prijateljske zemlje i čvrsti saveznici“, rekao je Pahor.

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev cestitao je Bajdenu izbor za 46. predsednika SAD i izabranoj potpredsednici Kamali Haris.

„Siguran sam da ćemo nastaviti da razvijamo odlične odnose između Severne Makedonije i SAD. Produbljivanje našeg strateškog partnerstva i jačanje saveza u NATO-u. Budućnost je svetla“, napisao je Zaev u objavi na Fejsbuku.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, kako prenosi Index.hr, prvi je visoki zvaničnik iz te zemlje koja je Bajdenu čestitala pobedu na izborima za novog predsednika SAD, i to emotivnom porukom koja sugeriše njihove prijateljske odnose.

„Dragi Džo, sačuvali smo veru, nova je zora pred nama“, napisala je Turkovićeva na Tviteru, uz fotografiju na kojoj su ona i novi predsednik SAD.

Ona je tokom svoje diplomatske karijere bila i ambasadorka BiH u Vašingtonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.