CG: Broj vojnika u NATO jedinici biće povećan

PODGORICA – Broj pripadnika Vojske Crne Gore koji će učestvovati u sastavu snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje u toku 2022. biće povećan sa 30 na 40.

Time se potvrđuje posvećenost Crne Gore tom savezu, a odluka o tome doneta je na sednici Saveta za odbranu i bezbednost koja je održana danas u Vili Gorica, preneo je RTCG.

Sednicom je predsedavao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu su učestvovali i članovi Saveta, predsednik Skupštine Aleksa Bečić i predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

„Na današnjoj sednici, razmotren je Predlog odluke o izmeni Odluke o upućivanju jedinica Vojske Crne Gore u sastavu snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force- NRF). Od početka 2022. godine deo jedinica Vojske Crne Gore nalaziće se u sastavu snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje, navodi se u saopštenju.

Savet je utvrdio Predlog odluke koji će u redovnoj proceduri biti dostavljen Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje.

Angažovanje deklarisanog sastava planirano je sa slovenačkom HBRNO jedinicom koje će doprineti izgradnji kredibiliteta pouzdanog partnera u Savezu i poboljšati stručna znanja i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore.

Savet za odbranu i bezbednost je na današnjoj sednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na predlog ministra odbrane doneo odluke o postavljenjima oficira u Vojsci Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar