U trendu

CG: DF napušta odbor za reformu izbornih zakona

PODGORICA – Predsedništvo Demokratskog fronta donelo je odluku da taj savez trajno napusti Odbor zadužen za sveobuhvatnu izbornu reformu i da Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnesu Skupštini ostavku na članstvo u tom telu.

Kako su saopštili iz DF-a, donoseći tu odluku vodili su se činjenicom da Demokratska partija socijalista do sada nije želela dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski menjaju kroz ovaj Odbor.

“Potvrda za to je potrošenih 10 meseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice, a koji su definisali jednostrana rešenja”, prenosi CdM navode iz DF-a.

Ukazuju da je poseban razlog da se trajno napusti Odbor i presuda Osnovnog suda, kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sednice 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina odlučila da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Konstatovali su da s obzirom na polugodišnji jednostrani rad DPS i njegovih partnera i predstavnika NVO i akademske zajednice, kao i očiglednu namjeru DPS-a da manipuliše i ne vodi suštinski dijalog koji bi vodio rešenjima, Odbor nema kredibilitet da usvoji rešenja koja bi prevazišla krizu.

“Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet. Ocenjujući da Plenum donosi konačne odluke, DF će svoja rešenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti. Najavili smo novi moderni način glasanja koji će sprečiti duplo glasanje, što je do sada predstavljalo značajan rezervoar za izbornu krađu, rešenja vezana za eliminisanje više od 120.000 viška birača u biračkom spisku, kao i druga konstruktivna i važna rešenja. Predstavljajući Ustavne dopune i izmene DF se založio za najširi dijalog za prevazilaženje krize. Napuštajući Odbor mi ostajemo privrženi širokom dijalogu i traženju rešenja”, zaključio je DF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.