U trendu

CG dobija 30 miliona bespovratnih sredstava za podršku energetici

PODGORICA – Evropska unija (EU) će u januaru obezediti Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra za podršku energetici, saopštila je danas ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa na sastanku sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Popa i Ibrahimović su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s energetskim i transportnim agendama i celokupnom političkom situacijom.

Kako je saopšteno, Popa je još jednom potvrdila da Evropska komisija (EK) obezbeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu evra.

“U okviru tog plana, EU će u januaru naredne godine obezbediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona evra u korist građana Crne Gore. Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva”, navvela je Popa.

Popa i Ibrahimović razgovarali su i o potrebi da počne sa radom funkcionalno “dan-unapred” tržište električne energije, kao i o potrebi uvezivanja sa susednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju, te usvajanja zakona o bezbednosti snabdevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

„Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izveštaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu“, kazala je Popa.

Ona je sa Ibrahimovićem razgovarala i o pitanjima saobraćaja, odnosno drumskim i železničkim vezama.

“Dogovorili smo se da nastavimo kontakte između EK i Crne Gore, kako bismo osigurali oprezno korišćenje javnih finansijskih sredstava i puno poštovanje ekoloških i drugih standarda EU”, kazala je Popa.

Ona je Ibrahimoviću ponovila i da EU sa zabrinutošću prati domaću političku situaciju i njen uticaj na reforme.

“Svi politički akteri traba da se koncentrišu na stvaranje konsenzusa i da se uzdrže od bilo kakvog đelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije. Napredak Crne Gore u pristupanju EU zahteva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost pravosudnih i demokratskih institucija“, ponovila je Popa, preneli su podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar