U trendu

CG: Podignuta optužnica protiv Đukića i grupe

PODGORICA – Specijalni tužilac Crne Gore Miroslav Turković podigao je i dostavio Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv kriminalne grupe koju su, kako piše, formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba, među kojima i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, tužioca Saše Čađenovića i visokih policijskih funkcionera.

Kako prenose Vijesti, na spisku optuženih ukupno je 14 osoba, a tužilački akt napisan je na 50 strana. Turković je pojasnio ko je kakvu ulogu imao u kriminalnoj organizaciji i na koji način su optuženi planirali da počine zločine.

Viši sud tek treba da odluči o validnosti tog akta.

Osim njih četvorice na spisku optuženih nalaze se i Zoran P. Perović, Dušan P. Dudić, Milan S. Brajović, Nino S. Korać, Stefan S. Mićić, Aleksandar d. Raičević, Dušan B. Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović i Bojan G. Lopičić.

Tako se u odluci sudija Apelacionog suda navodi da je Đukić, kao organizator kriminalne organizacije, vrbovao osobe za pripadnike kriminalne organizacije, planirao izvršenje krivičnih dela u budućnosti, te da sam, ali i sa za sada neidentifikovanim organizatorom kriminalne organizacije, obezbeđuje novac za izvršenje krivičnih dela.

Navedeno je i da je bio zadužen da obezbeđuje novac i druga materijalna sredstva radi podmićivanja državnih funkcionera zbog ostvarivanja nezakonitog uticaja na sudske postupke koji se vode protiv njega i drugih pripadnika kriminalne organizacije, da obezbeđuje novac, objekte, opremu i druge uslove za neovlašćenu proizvodnju opojne droge, čijom prodajom bi prikupljali novčana sredstva radi realizacije kriminalnog plana.

Emil Tuzović je, prema spisima, u dogovoru sa okrivljenim Đukićem podstrekavao pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih dela protiv života i tela na štetu sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbegavanja odgovornosti za dela za koja su optuženi, navode Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar