U trendu

CG. Skupština o novoj vladi, i „velikosrpstvu“, dan treći

PODGORICA – Nastavak rasprave u crnogorskom parlamentu o ekspozeu i predlogu sastava vlade mandatara Zdravka Krivokapića danas protiče mirnije nego prethodna dva dana, ali i dalje, umesto reformskog programa za, kako se čulo, Crnu Goru kao „sprženu zemlju“, dominiraju teme ratnih zločina, navodnog velikosrpstva i politike Beograda prema Crnoj Gori.

Izuzetak je, donekle, bila Tamara Vujović (Mir je naša nacija), koja očekuje, kako je rekla, da kandidati za ministre opravdaju poverenje i demontiraju sistem, koji počiva na raslojavanju i podelama po svim osnovama.

Branko Čavor (DPS) je rekao da očekuje da će pripadnici te sada opozicione stranke biti „dežurni krivci“ za svaku nesposobnost buduće vlade.

„Niko od nas nije protiv Srba, ali jesmo protiv velikosrpstva“, rekao je.

Predrag Bulatović (DF) pozvao je Krivokapića da se okrenu jedni drugima, da zajedno rade, jer, kako je rekao, bilo bi licemerno da „izglasamo vladu, a sutra radimo jedni protiv drugih“.

Smatra da Krivokapić mora da ima jasan stav o izborima 2016. i „monitranom državnom udaru“.

„Naše kolege su osuđene na pet godina i predmet je na Apelacionim sudu. Ako ćutite, ohrabrujete Milove kadrove i kadrove DPS-a da kalkulišu i bez dokaza donesu odgovarajuće odluke. Morate da se izjasnite o hapšenjima poslanika DF-a“, rekao je Bulatović.

Pitao je da li ima veće sramote od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, ali je dodao da je „dobro što je usvojen, jer da nije, DPS ne bi pao“.

Smatra da je nekad potrebno radikalno raditi – reforme, promene i na kraju, kaže, smena „hobotnice“ koja se nalazi u Glavnom specijalnom tužilaštvu Milivoja Katnića.

Od Krivokapića je tražio da se odredi prema Katniću i Specijalnom tužilaštvu.

Rekao je i da treba hitno istražiti političku korupciju i nuđenje Dritanu Abazoviću 21 milion evra.

Poslanik DPS-a Danijel Živković reagovao je na izlaganje Mila Božovića da su njihovi šefovi „naručili ubistva“.

„Etiketiraju se ljudi, ušli smo u praksu saopštavanja različitih kvalifikacija, bez ikakve argumentacije. Imate mogućnost da sva vaša saznanja o nama ili o ljudima iz DPS-a saopštite nadležnim organima. Saopštiti kvalifikaciju da su šefovi naručili ubistva je toliko teško da zaslužuje krivičnu prijavu ako ne budete mogli da dokažete“, rekao je.

I Živković je rekao da očekuje od nadležnih državnih organa da ispitaju priznanje Abazovića da mu je nuđen 21 milion evra da ne bude deo ove vlasti.

Ako to, kazao je, ne urade nadležni, postupak će pokrenuti DPS.

Milo Božović (DF) je govorio o crnogorskim simbolima i dodao da predstavnici Srba ne ugrožavaju Crnu Goru nepoštovanjem državnih simbola, već samo pokazuju da nisu zadovoljni načinom na koji su simboli doneseni.

„Moraće da dođe dan kada ćete morati da se dogovorite sa nama o tome. Moramo naći simbole i himnu koji će biti prihvatljivi svima nama. Nismo mi neprijatelji ako ne poštujemo simbole, neprijatelji su oni koji ustanu i stave jednu ruku na srce, a drugom džepare građane“, kazao je Božović.

Dodao je da je koalicionim sporazumom koji su potpisali nosioci izbonih lista drugi put priznali samoprolašeno Kosovo i istakao da DF nema nameru da osporava tu sramnu odluku jer nemaju većinu u parlamentu.

Govoreći o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića, rekao je da ova zemlje nije samo „spržena“ nego, kako je kazao, „posvađana i spaljena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.