U trendu

Ćin Gang pokazao čvrst stav o sankcijama protiv Rusije

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang pokazao je čvrst stav tokom otvorene ali pozitivne diskusije sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok po pitanju trgovinskih sankcija Rusiji, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Ćin i Berbok razgovarali su oko 45 minuta u utorak u Berlinu o klimatskoj krizi i naročito o situaciji u Ukrajini, a jedno krupno pitanje o kojem se razgovaralo odnosilo se na osam kineskih kompanija koje bi se mogle suočiti sa sankcijama EU.

EU veruje da ove kineske kompanije snabdevaju Rusiju robom koja bi potencijalno mogla da se koristi za pravljenje oružja protiv Ukrajine.

Berbok je rekla da blok radi na tome da spreči zaobilaženje ruskih sankcija tokom pregovora o novom paketu mera.

U zajedničkom obraćanju medijima u Berlinu, Ćin je ponovio stav Kine da „kompanije ne isporučuju oružje kriznim zemljama ili kriznim regionima“.

„To je zakon u Kini, a kada izvozimo proizvode dvostruke namene, imamo i zakone i propise koji regulišu takve slučajeve. Na snazi je normalna razmena i saradnja između kineskih i ruskih kompanija i to se ne sme kršiti“, dodao je Ćin.

Razumljivo je da je održavanje čvrstih odnosa između Nemačke i Kine delikatna tema u Berlinu. Sedmu godinu zaredom Kina je glavni trgovinski partner Nemačke, sa nešto manje od 320 milijarda dolara prometa u 2022. godini, što predstavlja 21 odsto rasta u odnosu na 2021.

Međutim, Berbok je, govoreći u ime EU, izjavila da se plaši da sankcije koje su već uvedene protiv Rusije ne mogu biti ukinute.

„Sankcije su ključne, i one treba da osiguraju da zabranjena roba i roba dvostruke namene ne padnu u pogrešne ruke“, rekla je Berbok.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar