U trendu

Cipras: ND su vrata ka prošlosti;Micotakis: Biću premijer svih

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je njegova vlada zaustavila sve kriminale vezane za finansije, sprečila korupciju i finansijsku pohlepu u zdravstvenom sistemu i da je vladajuća SIRIZA povećala izdatke u javnom zdravstvu na tri milijarde evra sa samo 700 miliona evra u prethodnim vladama, prenosi ANA-MPA.

Cipras je istakao da se grčko društvo oporavlja, dok, kako je rekao, vlada smanjuje poreze u kontekstu novih mera protiv štednje, nazvavši finansijski program opozicije „korisnim za elitu, a nepravedan za mnoge“.

„Prijatelji, sledeće nedelje na evropskim izborima imate izbor da glasate za poverenje u merama pomoći i našeg plana za ukidanje nepravdi i ekonomskog oživljavanja ili izabrati druga vrata koja vode ka prošlosti“, kazao je Cipras.

On je dodao da „plan opozicione Nove demokratije predstavlja negaciju oživljavanja“.

„Žrtve i počinioci ne dele iste interese“, zaključio je Cipras

Sa druge strane, lider najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove demokratije Kirijakos Micotakis, kritikovao je vladu zbog ponovnog uvođenja dodatka na mesečne penzije poznate kao 13. penziju u ovoj zemlji.

„Vlada je shvatila da ne radi dobro“, rekao je Micotakis i dodao da „bonuse treba planirati i uključiti u državni budžet, a ne koristiti kao pokušaj za kupovinu glasova“.

Micotakis je optužio vladu Aleksisa Cipara da „ne govori ništa o investicijama i novim radnim mestima“.

On je pozvao grčku vladu da zaustavi „politički razdornu retoriku“ koja se svodi na građansko neprijateljstvo i dodao da on „nije za mnoge ili nekolicinu, već da je za sve“, jer, kako je kazao, biće premijer svih Grka.

Braneći svoju ideju o privatizaciji u zdravstvenim službema, lider Nove demokratije je rekao da je država dužna da ponudi javne zdravstvene usluge, ali da one ne moraju biti finansiranje od strane države u celini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.