U trendu

Čižov EU: Sankcije Rusiji će dovesti do uzvratnih mera

BRISEL – Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov rekao je danas, u razgovoru sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove Stefanom Saninom, da nove sankcije samo pogoršavaju ionako složene odnose Moskve i Brisela.

Čižov je upozorio da će to neizbežno dovesti do uzvratnih mera ruske strane, prenosi Sputnjik.

On je izneo ruski stav o ukrajinskoj krizi, posebno o uzrocima koji su doveli do toga da rukovodstvo zemlje prizna samoproglašene narodne republike Donjecku i Lugansku i okrene specijalnu vojnu operaciju.

Evropska unija pozvala je danas na razgovor Čižova kako bi zatražila hitan prekid vojnih akcija Rusije u Ukrajini, saopštila je ranije Evropska služba za spoljne poslove.

Generalni sekretar EEAS je Stefano Sanino je na sastanku rekao ruskom ambasadoru da Brisel najoštrije osuđuje „ničim izazvanu, neopravdanu invazija na Ukrajinu“ i zatražio da ruski predsednik Vladimir Putin hitno prekine sa vojnim operacijama.

Ambasadoru je preneo i da EU trazi da Rusija bez ikakvih uslova povuče svojne snage i vojnu opremu sa, kako se navodi, cele teritorije Ukrajine, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.