U trendu

Clanice BRIKS nastavljaju razgovore o prijemu novih zemalja

MOSKVA – Zemlje BRIKS-a koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika nastaviće da razgovaraju o mogućnosti prijema novih zemalja, proizilazi iz Pekinške deklaracije XIV samita BRIKS-a koja je danas objavljena.

„Podržavamo promovisanje diskusija među članicama BRIKS-a o procesu proširenja organizacije, ističemo potrebu da se razjasne vodeći principi, standardi, kriterijumi i procedure za ovaj proces proširenja putem izaslanika na osnovu potpunih konsultacija i konsenzusa“, navodi se u deklaraciji objavljenoj na sajtu Kremlja, preneo je TAS S.

Lideri zemalja BRIKS-a pohvalili su napredak ostvaren u institucionalnom razvoju i naglasili da saradnja BRIKS-a treba da prihvati promene i da bude u korak sa vremenom, stoji u deklaraciji.

Ističe se i da će biti nastavljeno postavljanje jasnih prioriteta u širokoj saradnji, na osnovu konsenzusa, tako da strateško partnerstvo bude efikasnije, praktičnije i orijentisano na rezultate.

Naglašavamo napore BRIKS-a da proširi svoju saradnju i podržavamo dalje promovisanje saradnje u skladu sa ažuriranim zadacima koje su usvojili izaslanici BRIKS-a 2021. godine kroz inkluzivne, ravnopravne i fleksibilne prakse i inicijative, navodi se dalje u deklaraciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar