U trendu

Članice Pusi Rajot traže slobodu za uhapšenu prijateljicu

ZAGREB – Članice ruskog pank benda Pusi Rajot održale su danas konferenciju za novinare ispred zagrebačkog zatvora u Remetincu, gde su, između ostalog, pozvale premijera Andreja Plenkovića da obrati pažnju na slučaj hapšenja njihove prijateljice i aktivistkinje Ajsoltan Nijazovu, kojoj je u Hrvatskoj određen ekstradicioni pritvor.

Nijazovu vlast Turkmenistana traži zbog navodne pronevere novca, ali su u pozadini i politički razlozi, piše danas zagrebački Večernji list.

Ajsoltan Nijazova uhapšena je pre nekoliko dana u Sloveniji, navodno na osnovu liste traženih osoba Interpola.

Nakon nekoliko sati provedenih u policiji, a potom i izvođenja pred sud, Nijazova je puštena, a tužilac i sudija su joj se izvinili zbog nesporazuma.

MUP je saopštio da je hrvatska policija postupila kao i slovenačka, jer, kažu, Interpolova poternica ne može da se ignoriše. „Članica Pusi Rajot privedena je nadležnom suiji. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudija je odmah presudio da bude puštena. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj, ali je sudija Županijskog suda u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicioni pritvor. Sada traje postupak, koji ma svoje faze, a uhapšena ima pravo žalbe“, naveli su iz MUP-a.

Ispred Remetinca medijima i okupljenima prvo se obratila članica benda Pusi Rajot Maria-Maša Aljohina i poručila da traže da uhapsena bude oslobođena.

“Želimo da bude slobodna, ona nije kriminalka, ruske vlasti su kriminalne. Ona nije učinila ništa protivzakonito. U Sloveniji smo imali sličnu situaciju, ali kad su je doveli na sud, sudija i tužilac su se izvinili, tužilac ju je čak i zagrlio. Nisu je zatvorili. Želim da otvorim ovo pitanje da svako zna da je u zatvoru trenutno nevina osoba. Nadam se da će uvažiti žalbu”.

Potom se obratila i advokat uhapšene Lina Budak i rekla da je brine to što njena klijentkinja slobodno putuje po evropskom kontinentu, po zemljama članicama EU, Švicarskoj i drugim, a da je zapelo u Sloveniji, gde je sve brzo rešeno, a u Hrvatskoj joj je, kaže, određen pritvor.

Posebno je, rekla je zabrinuto, što joj je uhapšena rekla da su uslovi u hrvatskom zatvoru gori nego u ruskim, gde je provela punih šest godina.

„Smeštena je u neprikladnim uslovima, u sobi sa sedam osoba, u malom prostoru, juče je bila gladna. Dan kad je uhapšena, nije imala mogućnost ni da se odmori, jede ili pije…“, rekla je Budak.

Ona je potvrdila da postoj poternica Turkmenistana, aiako je, kaže, njena klijentkinja tu kaznu odležala u Rusiji i da stoga ne može dva puta da robija zbog iste stvari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar