U trendu

CMG: Kina povećava ulaganja u oblast nauke i tehnologije

 Kina je u proteklih deset godina povećala ulaganja u nauku i tehnologiju i među prvima je u svetu po ulaganjima u nauku i istraživanje i po broju naučnika, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare pod nazivom „Kina poslednjih deset godina“.

Ulaganje u istraživanje i razvoj u Kini poraslo je sa 1,03 biliona juana na 2,79 biliona juana 2021. godine, po čemu je Kina na drugom mestu u svetu, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Broj naučnika i tehnološki talentovanih osoba neprekidno raste. Broj talentovanih osoba u oblasti istraživanja i razvoja dostigao je 5,62 miliona 2021. godine, po čemu je Kina na prvom mestu u svetu, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su čelnici Ministarstva nauke i tehnologije, Kineske naučne akademije, Kineske tehnološke akademije, Kineske naučne asocijacije i Državne fondacije za prirodne nauke predstavili sprovođenje inovacione razvojne strategije u Kini.

Porastao je i broj i kvalitet naučnih i tehnoloških proizvoda. Broj patenata je sa 3,2 na 10 hiljada stanovnika 2012. godine porastao na 19,1 na 10 hiljada stanovnika 2021. godine.

Vrednost tehnoloških ugovora dostigla je oko 3,73 biliona juana 2021. godine, što je zauzelo 3,26 odsto kineskog BDP.

Na konferenciji za novinare „Kina poslednjih deset godina“ koju je organizovalo Odeljenje za publicitet Centralnog komiteta Komunističke partije Kine rečeno je i da je Kina postigla izvanredne rezultate koji imaju međunarodni uticaj i realizovala veliki proboj u oblastima kvantnih informacija i matičnih ćelija.

Kineska istraživačka sonda Čange-5 uspešno je aterirala na površinu Meseca. Rover Džurung završio je istraživačke zadatke na Marsu. Kina je uspešno lansirala brojne satelite za naučne eksperimente.

Drugo, kako je navedeno, napredak kineske nauke i tehnologije dodaje novu energiju za ekonomski i društveni razvoj. Oprema visokog kvaliteta, pametni roboti i laserska proizvodnja ubrzavaju razvoj prerađivačke industrije. Veštačka inteligencija i digitalna ekonomija napreduju zbog upotrebe superračunara, velikih podataka i blokčejna. Mobilno plaćanje, telemedicina, onlajn obrazovanje i druge nove tehnologije duboko menjaju tradicionalni život.

Takođe, ukazano je da napredak kineske nauke i tehnologije zadovoljava potražnju države i daje rešenje za realizaciju važnih ciljeva. Nauka i tehnologija podržavaju energetsku bezbednost, bezbednost hrane i revitalizaciju ruralnih područja.

Učesnici su ukazali i da napredak kineske nauke i tehnologije obezbeđuje prevenciju bolesti, javno zdravstvo i zaštitu života ljudi. Kina ulaže velike napore u prevenciju i kontrolu epidemije kovida-19, te u klinička ispitivanja lekova, kao i u istraživanja i proizvodnju vakcina, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar