U trendu

CMG: Ključ za poboljšanje kinesko-američkih odnosa zavisi od SAD

Kineski predsednik Si Djinping razgovarao je sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) o bilateralnim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG) i dodala da su SAD progrešno procenile Kinu smatrajući je „zamišljenim neprijateljem“.

„Kinesko-američki odnos nije pitanje sa više izbora o tome da li treba raditi dobar posao, već pitanje na koje mora odgovoriti kako da se obavi dobar posao“, rekao je Si posle nedavnog telefonskog razgovora.

CMG ocenjuje da je trenutno, razlog zašto su kinesko-američki odnosi u „nevidjenoj“ situaciji jeste taj što su SAD načinile veliku stratešku pogrešnu procenu Kine i smatraju Kinu „zamišljenim neprijateljem“.

Da bi se kinesko-američki odnosi poboljšali, SAD moraju da promene svoju pogrešnu politiku prema Kini, da prestanu da vide Kinu kao pretnju i protivnika i da prestanu da nanose štetu kineskom suverenitetu, bezbednosti i razvojnim interesima.

Spoljni svet je primetio da je tokom ovog poziva američki predsednik Bajden pustio signale aktivnog dijaloga i saradnje, poput mišljenja da su odnosi izmedju SAD i Kine najvažniji bilateralni odnosi u svetu, ističući da nema razloga za dve zemlje da budu u sukobu zbog konkurencije.

Tokom prvog ovogodišnjeg poziva izmedju Kine i SAD, Bajden je takodje rekao da Kina i SAD treba da izbegavaju sukobe, nesporazume i pogrešne procene.

Ono što Vašington kaže je važno, ali što je još važnije, mora preduzeti praktične mere kako bi zaista ispunio svoja obećanja, navela je CMG i dodala da ono što treba istaći jeste da SAD ne mogu da obuzdaju i potisnu Kinu dok očekuju bezuslovnu saradnju sa Kinom.

Ukoliko SAD zaista žele da unaprede saradnju sa Kinom, trebalo bi da pokažu stratešku hrabrost i praktične akcije za sprovodjenje duha najnovijeg poziva dva državnika, dodala je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.