U trendu

Čović zadovoljan, nastavlja razgovore sa „osmorkom“

MOSTAR – U sedištu Hrvatske demokratske zajednice BiH u Mostaru danas su započeli razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH između predsednika ove stranke Dragana Čovića i stranaka tzv. ‘osmorke’, ispred koje su prisustvovali Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP).

Razgovori će biti nastavljene, a na konferenciji za novinare, između dve sesije, Čović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom.

“Analizirali smo parlamentarnu većinu na svim nivoima, izneli smo koncept oko kojeg smo se, čini mi se, složili. Razgovaramo primarno o ključnom zadatku – da četiri naredne godine imamo stvarnu koaliciju koja će to partnerstvo upražnjavati. Programski osnov je ključ svega”, rekao je Čović.

On je ponovio da će insistirati na programu sa delom koji se tiče evropskog put aBiH, zatim deo o pravnoj državi, kao i deo sa ekonomsko-socijalnim aspektom.

“Uverenja smo da ova tri aspekta treba da imaju ekspertke timove koji bi do kraja iduće sedmice probali da dogovore okvir zajedničkog delovanja. Tek onda možemo razgovarati o kadrovima, toga se danas nismo doticali”, rekao je lider HDZ BiH.

Ponovio je da će HDZ prilikom kadrovanja insistirati na balansu između muškaraca i žena, te na kreiranju osveženja.

Danas će, dodao je, nastaviti dogovor o vremenskoj dinamici, a dosadašnji tok razgovora je opisao krajnje korektnim.

Na pitanje kako će gledati na Demokratsku frontu Željka Komšića, Čović je rekao da će svako razgovarati sa svakim.

„Nemamo nikakvih problema što se tiče bilo koje opcije, osim jedne stranke za koju smo i ranije rekli da se ne može formalno angažovati tamo gde se angažuju predstavnici HDZ-a odnosno HNS-a”, rekao je Čović i dodao da će za sedam dana razgovarati sa SNSD-om Milorad Dodika, prenela je sarajevska N1 tv..

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar