U trendu

Čubarov: Putin na Krimu dovršava sotonisticki plan Staljina

ZAGREB – Predsedavajuci Medžlisom krimskih Tatara Refat Čubarov optužio je na današnjem samitu Krimske platforme u Zagrebu ruskog predsednika Vladimira Putina da, kako je naveo, „na Krimu nastavlja sotonisticki plan sovjetskog diktatora Josifa Staljina protiv Tatara“.

Čubarov je na parlamentarnom skupu Medunarodne krimske platforme u zagrebackoj Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci rekao da je Moskva nakon „ilegalne aneksije Krima 2014. odlucila da pretvori to poluostrvo u vojno utvrđenje iz koje može da provodi dalje agresije na slobodne ljude sveta”, prenela je Hina.

On je rekao da se Rusija, da bi učvrstila svoj položaj, tamo odlučila na proterivanje autohtonog tatarskog stanovništva i etnickih Ukrajinaca koji su ostali verni Kijevu, a u isto vreme šalje sve veći broj Rusa kako bi postigla etnicku dominaciju.

„Time Putin želi da dovršti sotonisticki plan Staljina koji je 1944. deportovao krimske Tatare”, kazao je Čubarov i dodao da njegovoj etnickoj grupi vreme ne ide u prilog.

Samo, naveo je, „ukrajinska pobeda i oslobadanje Krima će zaustaviti dalje zločine Moskve“.

On se pridružio želji predsednika ukrajinske Vrhovne rade Ruslana Stefancuka da se, nakon Zagreba, parlamentarna dimenzija Krimske platforme iduće godine održi u krimskom gradu Bahčisaraju.

Mustafa Šentop, predsednik turskog parlamenta, je u obraćanju na zagrebačkom samitu, kako se navodi, istakao važnost Tatara za Ankaru i poštovanja njihovih prava, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.