U trendu

Čubrilović: Okidač krize u BiH je Valentin Incko

BANJALUKA – Okidač trenutne krize u BiH je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik, koji je nametanjem izmena Krivičnog zakona doprineo pogoršanju odnosa u zemlji, poručio je danas predsednik NSRS na posebnoj sednici parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Sednica je posvećena aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Čubrilović, koji na sednici nastupa kao predlagač, je rekao da je propast pregovora u Neumu samo poslednji događaj koji pokazuje da su se odnosi pogoršali i naglasio da je potrebno otvoriti suštinski dijalog između glavnih protagnosta u BiH.

„Nije bilo suštinskog razgovora, dijaloga između glavnih protagnosita u BiH iako je bilo povremenih bilateralnih susreta pojedinih nosilaca javnih i političkih funkcija u BiH“, rekao je Čubrilović.

Podsetio je da je NSRS u više navrata nudila dijalog s predstavnicima u FBiH i institucijama BiH, kako bi se prevazišla kriza i dodao da su ti dokumenti uvršteni u radni materijal sednice.

„Međutim, na sve te inicijative nije bilo adekvatnog odgovora. Najčešći odgovor, posebno iz sedišta nekih političkih stranaka u Sarajevu, je da razgovarati treba u institucijama BiH, a ne između političkih lidera“, rekao je Čubrilović i optužio međunarodne predstavnike da su opravdavali stavove partija iz Sarajeva, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Naglasio je da je RS spremna na bilo kom mestu da razgovara o svim ovim temama i izrazio uverenje da će biti posvećenosti dijalogu za traženje rešenja.

Čubrilović je rekao da nisu pripremljeni zaključci već da je namera da se do rešenja dođe dijalogom na ovoj sednici.

Prema pisanju sarajevske N1 tv., sednica je počela burno pošto je poslanik Nebojša Vuković glano vikao da ga je navodno napalo obezbeđenje predsednice Željke Cvijanović.

Tvrdio je, navodi se, da mu je srpski član Predsedništva BiH rekao „mrš odavde“ i pitao kako je moguće da se u NSRS-u obraćaju političari iz Federacije BiH, a ne mogu poslanici skupštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.