U trendu

Čubrilović: Pismo Turković neće značiti ništa

BANJALUKA – Dopis koji je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju, u međunarodnim okvirima neće značiti ništa, kaže predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

„Ne znam na koji način komentarisati nekoga ko želi potpunu unitarizaciju BiH. Ministarka Turković se dokazala u svom političkom delovanju ne samo na poziciji ministra, to je radila i kao ambasador“, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da ne može biti rešenje ono što predlaže samo jedan narod, i da u tom kontektu vidi i pismo Turković.

Ocenio je da je najvažnije da je sve više onih koji žele da vide Republiku Srpsku kao jedan organizovan deo u BiH, prenosi RTRS.

„Stalno ističemo da je Srpska jedini deo BiH koji funkcioniše u punom kapacitetu, jedini deo koji je implementirao rezultate izbora. Republika Srpska ništa izvan ustava niti nadležnosti ne radi. A stalno je prozivaju da se odavde promoviše neka ratna opcija, što je čista zamena teza“, naveo je Čubrilović.

Kako je dodao, ima mnogo većih remetilačkih faktora u BiH.

„Ne prozivate onoga koji kaže za jedan narod da je genocidan, ne prozivate onoga koji kaže da se blokiraju mostovi u BiH, ne prozivate onoga koji kaže da se treba naoružvati, a proziva se onaj ko se bori za ustavnost. Međunarodni mirovni ugovor je najvažniji dokument oko kojeg treba da se BiH pozabavi i za koji se u ovom trenutku Republika Srpska najviše zalaže“, poručio je Čubrilović.

Turković je uputila pismo na nekoliko adresa povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o njegovoj zabrinutosti za integraciju zemlje s dva miliona muslimana, preneo je ranije Klix.ba.

Pismo je uputila šefu evropske diplomatije Borelju, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu i šefu francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanu zbog toga što Francuska uskoro preuzima predsedavanje EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar