U trendu

Čubrilović: Proces vraćanja nadležnosti biće dugotrajan

BANJALUKA – Proces vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske biće dugotrajan, izjavio je predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Napominje da je proces davanja dodatnih nadležnosti BiH trajao desetinama godina, da se skrnavio Ustav BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum i vršen prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, često pod pritiskom, a često i samim nametanjem visokog predstavnika, a da na to niko nije reagovao.

On je istakao da se moraju imati institucije kojima će svi biti zadovoljniji nego što je to sada slučaj, te da poziv na nova rešenja nije poziv na kršenje Ustava, već na poštovanje tog najvišeg akta.

„Mi se samo držimo toga – na ustavan način želimo da se razgovara o svemu. Možda će posle ovih razgovora doći i do veće centralizacije nekih funkcija, dok kod onih koje nisu bile funkcionalne, a izvršen je prenos nadležnosti, treba da se vidi na koji način mogu biti organizovane, šta treba da bude vraćeno u interesu građana i Republike Srpske i BiH“, rekaoje Čubrilović za Nezavisne novine.

Naveo je da je politička kriza izazvana odlukama bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i da se na takve izmene Krivičnog zakona moralo reagovati.

„Dobro je da je Narodna skupština donela zakon kojim se odbacuje njegova odluka. Naravno, i Ustavni sud BiH je svojim odlukama takođe prelio čašu i bilo bi nelogično da se nije reagovalo. Da nismo reagovali, bilo bi da ne želimo da čuvamo Ustav, Dejtonski mirovni sporazum“, rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da se reagovalo u pravi čas, da je bilo krajnje vreme da se prestane sa tim, jer BiH nije protektorat, ali ako misle na taj način da rade, onda neka je proglase protektoratom.

„Ljudi iz međunarodne zajednice, koji su često samo prolaznici na ovom prostoru, ponašaju se kao na nekom turističkom putovanju – bez ikakve odgovornosti donose odluke koje ostavljaju trajne posledice i na narode i na odnose unutar BiH“, naveo je.

Dodao je da je izjavom o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma, koja je nedavno potpisana u Srpskoj i biće upućena i na međunarodne adrese, Srpska želela da upozori međunarodnu zajednicu o stvarnom stanju u BiH.

„Nabrojali smo nekoliko bitnih činjenica za koje mislimo da svet s njima nije dovoljno upoznat. Kao odgovorni ljudi, hteli smo da damo svoje viđenje sadašnje situacije. Zaista je nedopustivo da se Ustav BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum, krši na takav način, da niko ne reaguje, a reaguje na posledice. Zato mislim da je ovo pismo važno“, naveo je Čubrilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.