U trendu

Čurkin: Pitanje Krima rešeno u potpunosti na referendumu 2014. godine

Pitanje statusa Krima u potpunosti je rešeno na referendumu 2014. godine i to pitanje više nikada neće biti pokrenuto, izjavio je večeras ruski ambasador pri UN Vitali Čurkin posle sastanka o Krimu koji je održan iz zatvorenih vrata u SB UN.

– To pitanje više nikada neće biti postavljeno. Krim se ujedinio sa Rusijom pre dve godine posle referenduma koji je tamo održan. Ukupno 93 odsto gradjana je izrazilo volju da se ujedine sa Ruskom Federacijom i to se tačno i dogodilo – rekao je Čurkin novinarima, preneo je TASS.

Čurkin je rekao da je sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Krimu bila korisna, uprkos tome ššto je delegacija SAD, kako je rekao, pokuššala da stvori neobjektivnu sliku onoga ššto se deššava u Ukrajini.

– „Delegacija SAD pokuššala je da predstavi potpuno jednostranu sliku onoga ššto se deššava u Ukrajini. …Inače, mislim da je ovo bilo korisno za nas. Mi smo pružžili informacije o onome ššto se desilo“ – naveo je Čurkin, preneo je Sputnjik.

On je još naveo da se Rusija nada da će Ukrajina pokazati razum i da neće dozvoliti eskalaciju u bilateralnim odnosima.

– „Nadam se da će Ukrajinci imati dovoljno razuma da učine sve da ne dođe ni do kakve eskalacije“ – izjavio je Čurkin.

Ruski diplomata je, takođe, istakao da je sednica SB UN o situaciji na Krimu pokušaj Ukrajine da odvuče pažžnju međunarodne javnosti od sukoba u Donbasu, koji Kijev ne žželi da reššava.

– „Mislim da ova sednica pokazuje činjenicu da je u Kijevu haos. Oni ne znaju ššta da rade sa Donjeckom. Minski sporazum je potpuno jasan, ali u Kijevu ne postoji politička volja da ga realizuje, ššto bi trebalo da urade. Članice Saveta bezbednosti UN su na zasedanju o situaciji na Krimu pozvale na ispunjenje Minskog sporazuma, a to odgovara stavu Rusije“ – istakao je Čurkin.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je večeras o porastu napetosti na Krimu, nakon što je Rusija optužila Kijev da planira napade na spornom poluostrvu. Ukrajina, koja je nestalna članica Saveta bezbednosti UN, zatražila je hitne razgovore iza zatvorenih vrata.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u sredu da je sprečila teroristički napad na Krimu, koji je, kako se tvrdi, organizovala obaveštajna agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Putin je potom optužio Ukrajinu da je izabrala terorizam umesto mira i da „igra opasnu igru“ i pozvao SAD i Evropu da učine konkretne korake da utiču na Ukrajinu da promeni ponašanje.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je danas da želi da direktno razgovara sa Putinom i nekoliko zapadnih lidera, u trenutku kada su pojačane tenzije na relaciji Kijev-Moskva.

Porošenko je ranije danas izjavio da je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.