U trendu

Cvijanović: Samo u Sarajevu govore o sukobu

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je ne interesuje ko, kako je rekla, „vršlja po zapisnicima Delegacije EU“ i istakla da je na sceni „najobičnija orkestrirana kampanja“ gde se, nakon histerije u političkom Sarajevu, specijalni rat prenosi na međunarodni teren.

„Ko ‘vršlja’ po zapisnicima Delegacije EU i šta u njima piše ili ne piše, to me ne iteresuje. O tome neka oni brinu. Ali je receptura za manipulaciju i dizanje tenzija jasna. Ako je bilo gde evropski komesar Oliver Varhelji rekao da je Incko pokrenuo ovu krizu u BiH, onda samo mogu reći da on uopšte nije usamljen u toj tvrdnji, jer smo takvo mišljenje čuli od mnogih i evropskih i neevropskih zvaničnika“, rekla je Cvijanović.

Upitana da komentariše pisanje britanskog Gardijana, da zvaničnici EU rade na „ispravljanju“ tzv. Inckovog zakona o Srebrenici da bi se sprečio eventualni sukob u BiH, Cvijanović je u izjavi za Srnu istakla da „svi oni znaju da je način nametanja tih zakonskih izmena suprotan evropskim i demokratskim principima i da to znači da samo fingiramo demokratiju u BiH“.

„Takođe, svi govore da domaći akteri treba da donesu neke slične zakonske odredbe da bi se izbrisala još jedna nelegalna brljotina nekog visokog predstavnika“, rekla je Cvijanovićeva.

Tvrditi da je bilo koji evropski komesar odobrio sednicu Narodne skupštine Republike Srpske, naglasila je Cvijanović, obično je podmetanje i glupost.

„O našim sednicama odlučuju institucije Republike Srpske, a ne evropski komesari. Međutim, ovde je reč o jednom širem napadačkom konceptu. I on je usmeren na Mađarsku, jer je ta zemlja zauzela objektivan i nepristrasan stav prema aktuelnoj krizi u BiH“, kazala je Cvijanović i dodala:

„Činjenica da neko kaže da ne podržava sankcije za Milorada Dodika ili Republiku Srpsku je problem i za političko Sarajevo i za njihove pomagače u kontinuiranoj akciji širenja laži o stanju u BiH“.

Dodala je da bi u tom, kako je navela, destruktivnom Sarajevu rado birali vlasti i u Republici Srpskoj, i u zemljama okruženja, a sad vidimo da bi i smenjivali i imenovali evropske komesare.

„Zato se tu i naglašava da je Varhelji blizak (Viktoru) Orbanu, a zaboga, Orban je rekao da će staviti veto u slučaju da se predlože sankcije za Dodika, pa je to dovoljno da se pokrene lanac manipulacije iz sarajevske trovačnice. Ovo je i u funkciji sprečavanja Orbana da dođe u najavljenu posetu BiH“, rekla je predsednica Srpske.

Prema njenim rečima, ove ostale tvrdnje koje se odnose na neko navodno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba ne treba posebno ni komenatrisati, jer je to već oprobani metod za privlačenje međunarodne pažnje.

„Propustili su da primete da region priča o Otvorenom Balkanu i ekonomskom povezivanju, a samo u Sarajevu pričaju o nekom sukobu“, navela je Cvijanovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar