U trendu

Cvijanovic: Stalni pritisci na RS, zasto silom umesto razgovor

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da su pritisci na Republiku Srpsku i njene predstavnike stalni, uključujući i pritisak da se ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

„Stalni su pritisci na poslanike i rukovodstvo Narodne skupštine da se ne usvoji neki zakon, a zatim i na predsednika da ne potpiše ono što je NSRS usvojila“, rekla je Cvijanović za RTRS.

Ona je dodala da je o svemu potrebno razgovarati, a ne da se pretnjama, pritiscima, sankcijama i silom pokušava zameniti dijalog.

„Ispravno bi bilo da kažu „vi se ovde ne razumete, vi mislite da imate pravo na to, mi mislimo da nemate“. Moramo sesti da razgovaramo o tome na ozbiljan način, a ne da nam prete i vrše pritiske“, istakla je ona.

Cvijanović je naglasila da oni koji najviše pričaju o pravnoj državi najmanje rade da država to bude, jer su za to potrebni sistem i sistemska rešenja uz poštovanje Ustava i zakona, i tu onda, kako je rekla, nema nikakve sile, stranaca i nametanja.

„Svi su znali da će uslediti određene intervencije stranog faktora i sve se to moglo preduprediti. Ali valjda je bilo neophodno da jedna država izađe sa sankcijama i pokaže svoje „mišiće“, te da otplati svoj dug prema političkom Sarajevu. Onda tu imate i druge neizabrane strance, koji takođe misle da treba da primenjuju silu, a nisu imali potrebu za tim. Ipak, sve stvari mogu da se rešavaju u okviru sistema. Nije se moralo reagovati vandalski, divljački, brutalno i sa silom“, rekla je Cvijanović.

Nalazimo se u jednoj opštoj brutalnosti, primetila je Cvijanović i navela da sve što je trebalo sistemski da se reši zamenila je sila.

Ona u tome vidi najveću štetu po BiH, jer joj je ostavljena samo mogućnost da se brani da opstaje silom.

Kristijan Šmit je pre dva dana izjavio da je „obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti“.

Predsednica RS objavila je 7. aprila ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi danas trebalo da stupi na snagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar