Cvijanović: Za vreme Vučića odnos SRB i RS dobio novu dimenzi

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se javno zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i na čestitki za Dan republike u RS, ali i zato što je za njegove vlasti odnos Srbije i RS dobio novu dimenziju, sadržajnost i konkretnost.

Ona je u intervjuu za Večernje novosti rekla da to smatra posebnim vidom iskazane odgovornosti i brige za RS.

Govoreći o oceni člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da su „Vučićeve čestitke povodom Dana RS odraz nepoštovanja prema državi BiH i direktan atak na njen suverenitet“, Cvijanović kaže da je ta Džaferovićeva reakcija uobičajena – „patetična i isprazna“.

Prema njenim rečima, ne postoji država u našem okruženju s kojom političko Sarajevo nije ušlo u svađu i da nema koga sve u svetu nisu pokušali „da uvuku u svoje frustracije“.

„Napadali su Srbiju za šta su stigli, ali im nije palo na pamet da procesuiraju atentatore na predsednika Vučića u Potočarima. Kriju ih. Smeta im i kad se međusobno posećuju funkcioneri iz RS i Srbije, ali i kad srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik boravi u poseti zvaničnicima Hrvatske“, rekla je ona.

Dodaje da su napadali i Hrvatsku kad njihovi državni zvaničnici dođu u rafineriju Brod, i Mađarsku jer je poslala pomoć za vreme korone, Rusiju kad u Srpsku dođu njihovi zvaničnici.

Predsednica RS podseća i da u Sarajevu napadaju od reda projekte koji se realizuju u susednim zemljama ili u Srpskoj, kako one energetske i saobraćajne koje Srpska želi da realizuje sa Srbijom, tako i izgradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj ili izgradnju produktovoda između Hrvatske i rafinerije Brod u RS.

„Mnogo je tu loših primera. Od tri nama susedne države ne postoji niti jedna kojoj političko Sarajevo ne pokušava da deli lekcije. To se, naravno, negativno odražava kako na unutrašnje odnose u BiH, tako i na regionalnu saradnju. Bilo bi korisno da političari iz Sarajeva, za promenu, prestanu da vrište na svoje komšije u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a posebno na nas u RS“, rekla je Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.