Da li austrijski scenario čeka Nemačku?

Ostavka austrijskog kancelara Vernera Fajmana je proistekla iz okolnosti kakve su vidljive i u Nemačkoj, piše nemačka štampa, a prenosi „Dojče vele“.

Berlinski „Tagešspigel“ navodi da je „u Austriji široko rasprostranjen osećaj da “oni gore“ ionako rade šta hoće, ili ne čine ništa – bez obzira na to ko je izabran“.

„I zbog toga je Fajman zbrisan sa političke scene. Nemačka nije stigla baš dotle. Ali, ono što Alternativu za Nemačku (AfD) u Nemačkoj čini jakom, isto je ono što odlikuje i austrijsku Slobodarsku stranku“, ocenjuje ovaj list.

„Algemajne cajtung“ iz Majnca piše da „u Austriji možemo posmatrati ono što će se u Nemačkoj desiti za nekoliko godina ukoliko se na čelu AfD pojavi ličnost sa harizmom kakvu je imao Jerg Hajder“.

„Oni koji u Nemačkoj ne žele takav razvoj događaja, morali bi da etabliranim strankama jasno stave do znanja da je krajnje vreme da postanu ubedljive u traženju rešenja za probleme“, stoji u tekstu.

„Ajzenaher prese“ smatra da je „Austrija učinila Evropi medveđu uslugu“.

„Fajmanova ostavka je sada poruka ostatku kontinenta – pa i Berlinu“, ocenjuje ovaj dnevnik iz Ajzenaha.

„Sarbriker cajtung“ ocenjuje da „Nemci sada nemaju nikakvog razloga da se raduju – sve je jače osećanje da ovo što se desilo u Austriji sada čeka i Nemačku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.