Da li će Tramp otkriti tajne o ubistvu Kenedija?

Da li će američki predsednik Donald Tramp omogućiti javnosti da ima uvid u nekoliko hiljada tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo predsednika Džona F. Kenedija (JFK) 1963. godine – pitanje je na koje se neće još dugo čekati odgovor.

Odgovor će da usledi već za nekoliko meseci, a možda i nekoliko nedelja, piše portal „Politiko“.

Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Tramp ima još nekoliko meseci da razmisli da li će blokirati ili ne obelodanjivanje 3.600 dosijea vezanih za ubistvo Kenedija – događaja koji je kao nijedan drugi u modernoj američkoj istoriji pokrenuo lavinu teroja zavere.

Ta dokumenta se nalaze zapečaćena u Nacionalnom arhivu.

Ono što se zna o „JFK dokumentima“ većinom dolazi od CIA i FBI, a neki bi možda mogli da rasvetle da li su te agencije napravile propuste i da li je bilo zavere oko Kenedijevog ubistva.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće je prošle nedelje rekao za „Politiko“ da je Trampova administracija upoznata sa tim zakonom i da sarađuju sa Nacionalnim arhivom da bi se „omogući nesmetan proces u iščekivanju roka u oktobru“.

Prema zakonu iz 1992. godine, dokumenta o Kenedijevoj smrti moraju u potpunosti postati javna 26. oktobra ove godine, tačno na 25-godišnjicu donošenja tog zakona.

Tramp, međutim, može da odluči i da ne bude tako. „Politiko“ navodi da o ovom pitanju odluku donosi isključivo i samo predsednik SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.