U trendu

Da li je najkontroverzniji ruski vladar zapravo – otrovan?

Ostaci kostiju Ivana Groznog biće proučavani savremenim metodama istraživanja kako bi se otkrili detalji o životu i smrti cara, rekao je televiziji „Zvezda“ direktor Laboratorije za neutronsku fiziku „I.M. Franka“ Valerij Ševcov

Članovi grupe će proučiti kosti, ne samo Ivana Groznog, već i njegove prve i druge žene – Marije Borisovne, odnosno Marije Temrjukovne.

Kako su saopštili u pres-službi Združenog instituta za nuklearna istraživanja, ostaci kostiju i zuba će se proučavati uz pomoć neutronskih metoda.

Rezultati mogu baciti novo svetlo na život i smrt ličnosti koja je ušla u rusku istoriju, smatraju naučnici.

Laboratorija za neutronsku fiziku „I-M. Franka“ već pet godina proučava ostatke predstavnika ruskog plemstva, naveo je Ševcov. On je dodao da se, pre svega, proučava da li se živa i arsen nalaze u ostacima. Proučivši fragmente rebraste kosti sina Ivana Groznog – Ivana Ivanoviča – istraživači su otkrili visok sadržaj navedenih elemenata koji su se postepeno akumulirali.

Očigledno, razlog je bila bolest (sifilis) carevića koji se lečio preparatima na bazi ovih elemenata, smatra naučnik. U kosi prve žene Ivana Groznog, Anastasije Romanovne, osim žive i arsena, pronašli su i zlato i srebro. Po mišljenju Ševcova, žena je ili nosila nakit od dragih metala u kosi ili je uzimala neke preparate koji sadrže srebro i zlato.

Istraživanje ostataka Ivana Groznog će početi u oktobru. Stručnjaci imaju dve ostatka kostiju koja pripadaju jednom od najkontraverznijih vladara u ruskoj istoriji.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar