U trendu

Da li mogućnost razmene podstiče na ideje o Velikoj Albaniji

LONDON – Britanski „Ekonomist“ ocenjuje da je samo pokretanje ideje „o razmeni teritorija između Kosova i Srbije“, koja, kako navodi, nije lako izvodljiva, otvorila nove „perspektive“ za region.

List, naime, prenosi izjavu neimenovanog visokog kosovskog lidera, koji za Ekonomist kaže da „uvek ima drugih opcija“.

On pod tim misli, objašnjava londonski list, da Kosovo, ukoliko Beograd ne prizna nezavisnost pokrajine i onemogući joj članstvo u UN, onda može da se opredeli za ujedinjenje sa Albanijom.

„Neki nacionalistički nastrojeni u Srbiji, koji shvataju da su Kosovo izgubili, mogli bi to da pozdrave. Ako bude postojala „velika Albanija“, onda bi oni mogli da traže „veliku Srbiju“ polažući pravo na srpski deo Bosne, za šta je Milošević ratovao“, špekuliše britanski list.

List ocenjuje i da Beograd i Priština teško mogu da se dogovore o razmeni teritorija i ocenjuje da „izmena granica“ po etničkim linijama ne bi bila laka.

Ideja o razmeni delova teritorije neseljene desetinama hiljada ljudi budi nade i strahove širom Balkana i izaziva politička previranja na samom Kosovu, piše londonski nedeljnik.

„Ako Kosovo i Srbija izmene svoje granice po etničkim linijama, to bi značilo veliku i možda destabilizujuću promenu za region“, navodi se u tekstu.

To bi značilo, na primer, da bi predsednik Republike Srpske mogao da pojača opstvene zahteve za nezavisnost tvrdeći da su stare unutrašnje granice Jugoslavije sada povređene, te da se to sada može desiti i sa granicama Bosne, piše „Ekonomist“ uz ocenu da bi „to donelo opasnost od novog rata“.

EU i SAD su, podseća se u tekstu, ranije odbacivale izmenu granica na etničkoj osnovi, u uverenju da bi to destabilizovalo region, ali su sada dale zeleno svetlo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako bi videle da li oni mogu da se dogovore.

Londonski list podseća i da Vučić „želi garancije da će Srbija steći članstvo u EU ako dođe do dogovora između Beograda i Prištine“, te ocenjuje da EU takvo obećanje ne može dati“, piše „Ekonomist“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.