U trendu

Dacic na Globalnoj parlamentranoj konferenciji o izbeglicama

ISTANBUL – Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić učestvovaće danas u Istanbulu na Globalnoj parlamentarnoj konferenciji o migracijama i izbeglicama.

Dvodnevnu konferenciju pod nazivom „Parlamenti i globalni ugovori o migracijama i izbeglicama: kako doći do bolje međunarodne saradnje i nacionalne implementacije“, organizuju Interparlamentarna unija i Velika narodna skupština Turske.

Dačić će govoriti na panelu pod nazivom „Prilagođavanje života izbeglica i migranata:Ljudsko dostojanstvo, socijalna uključenost i kohezija“.

Na marginama skupa , koji je počeo u ponedeljak, predsednik Skupštine Srbije sastaće se i sa predsednikom turskog parlamenta Mustafom Šentropom.

Na skupu u Istanbulu razmatra se primena Globalnog ugovora za bezbedne, uređene i zakonite migracije (GCM) i Globalnog ugovora o izbeglicama (GCR), dokumentima koje je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila u decembru 2018. godine, a koji se smatraju ključnim za upravljanje međunarodnim migracijama.

Globalna parlamentarna konferencija najavljena je kao prilika da parlamentarci sagledaju napredak postignut u sprovođenju spomenutih dokumenata, kao i da razmotre izazove na putu snažnijeg kolektivnog, bilateralnog i nacionalnog delovanja u vezi sa pitanjem migracija.

Konferencija ima za cilj da predstavi najbolje parlamentarne prakse u suočavanju sa problemom migracija, kao i da identifikuje dalje konkretne korake koje parlamenti, zajedno ili pojedinačno, mogu preduzeti kako bi promovisali čvršću međunarodnu saradnju, ali i državnu implementaciju globalnih ugovora o migracijama i izbeglicama.

Na konferenciji učestvuje više od 300 predsednika, zamenika predsednika i članova parlamenata iz 53 zemlje sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar