U trendu

Održana vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi (foto, video)

Više od 10.000 vojnika, 135 borbenih kola i 71 avion i helikopter u skladu sa 71. godišnjicom Pobede nad fašizmom učestvovali su u današnjoj vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi.

Ove godine prvi put su pokazani novi rodovi vojske – vazdušno-kosmičkih snaga i Nacionalna garda, a prvi put su se pojavile i žene vojnici.

Prikazan je po drugi put novi tenk T-14 „armata“, oklopna vozila „kurganec-25“, „rakuška“ i samohodne haubice „koalicija-SB“.

Crvenim trgom prošao je i PVO kompleks S-400 „trijumf“.

Umesto starteških raketnih kompleksa „topolj“, ove godine je prikazan kompleks „jars“.

Nebom nad Crvenim trgom proleteli su helikopteri korišćeni u operaciji u Siriji Mi-28N (noćni lovac) i Ka-52 (aligator), kao i avioni Su-24, Su-34, Su-25 i Su-35.

Paradu je primio ministar odbrane Sergej Šojgu, a na svečanoj tribini pored ruskog predsednika Vladimira Putina bili su i premijer Dmitrij Medvedev, kao i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Ovogodišnja parada skromnija je od prošlogodišnje, jer je, prema navodima medija, koštala 210 miliona rubalja (manje od tri miliona evra), što je četiri puta manje nego prošle godine kada je koštala 810 miliona rubalja.

Pre godinu dana, Crvenim trgom je prodefilovalo je 193 kopnena vozila i 16.000 vojnika, a na nebu nad Moskvom proletelo je 143 aviona i helikoptera.

Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je kapitulirala je nacistička Nemačka. U Berlinu je nešto posle posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

Putin: Rusija spremna da gradi vanblokovski sistem bezbednost

Rusija je spremna da radi na izgradnji vanblokovskog sistema bezbednosti, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se građanima povodom Dana pobede, te upozorio da je civilizacija danas ponovo suočena sa surovošću i nasiljem.

Čestitajući im 71. godišnjicu pobede nad fašizmom, Putin je upozorio na porast terorizma koji je, kako je rekao, postao globalna pretnja.

„Mi smo dužni da pobedimo to zlo. Rusija je otvorena za objedinjavanje napora sa drugim državama, spremna da radi na izgradnji savremenog vanblokovskog sistema medunarodne bezbednosti“, naveo je ruski predsednik.

On je istakao da su ruski vojnici i komandiri „dokazali da su dostojni naslednici heroja Velikog otadzbinskog rata i da čašću brane interese domovine.

„Siguran sam da se danas veterani ponose svojim unucima i praunucima, oni ih neće izneveriti i uvek će se rukovoditi velikom pobedom, podvigom plemenitog pokolenja pobednika. Čestitam vam praznik, dan Velike pobede“, rekao je Putin.

Putin je istakao da je to „svečanost u kojoj su se ujedinili radost, sećanje i tuga“ prenosi Sputnik.

„Deveti maj je državni i veoma lični porodični praznik. On je postao simbol svetog srodstva Rusije i njenog naroda. I u takvom jedinstvu, predanosti otadzbini leži naša snaga, sigurnost i dostojanstvo“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da njegov narod objedinjuje „duboko osećanja prema našim očevima, dedovima i pradadovima“.

Putin je minut ćutanja najavio rečima: „Danas iskreno zahvaljujemo onima koji su u stroju, koji su tu pored nas i ne krijemo pri tom svoj ponos i suze. Klanjamo se svetlom sečanju sinova, kćeri, očeva, majki, dedova, muzeva, žena, brače, sestara, saboraca i prijatelja. Svima ko se nije vratio iz rata, svima koji više nisu s nama“.

On je kazao da će Veliki otadžbinski rat zauvek ostati sveti podvig ruskog  naroda, te da je on bio čitava epoha za našu zemlju, a u podvizima boraca sa fronta i radnika u pozadini iskazana je istinska i životna snaga Rusa.

„Naši ocevi i dedovi su pobedili moćnog, nemilosrdnog neprijatelja pred kojim su ustuknule mnoge zemlje. Upravo je sovjetski narod doneo slobodu drugim narodima, upravo se naš vojnik osvetio nacistima i njihovim saradnicima za milione žrtava, za sve surovosti i zlodela u našoj zemlji“, rekao je Putin.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.