U trendu

Dan posle najkrvavijeg dana u Mjanamaru oplakuju žrtve

NEJPJIDO – Protivnici vladajuće vojne hunte širom Mjanmara oplakuju danas najmanje 114 ljudi koje su ubile bezbednosne snage tokom najkrvavijeg dana od vojnog udara 1. februara, ali najavljuju da će nastaviti proteste.

Među ubijenima tokom jučerašnjeg dana, kada je hunta obeležavala Dan armije Mjanmara, ima i dece, a istražitelj Ujedinjenih nacija rekao je da je vojska počinila „masovno ubistvo“.

Tokom jučerašnjeg dana odigrali su se i najteži okršaji između pripadnika vojske i naoružanih etničkih grupa koje kontrolišu delove teritorije, prenosi Rojters.

Iako je general vojske Min Aung Hlaing tokom parade povodom Dana armije rekao da će vojska štititi ljude i težiti demokratij, širom zemlje je u pokušaju gušenja protesta ubijeno najmanje 114 ljudi.

Među njima je i dvoje dece uzrasta 13 godina.

Američki ambasador u Mjanmaru Tomas Vajda napisao je na društvenim mrežama da je „krvoproliće užasavajuće“, dodajući da je narod Mjanamar „jasnorekao da ne želi da živi pod vojnom vlašću“.

Specijalni izvestilac UN Tom Endrjuz je istakao da je vreme da svet preduzme akciju, ako ne preko Saveta bezbednosti, onda kroz hitan međunarodni samit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.