U trendu

Danas je 112 godina od rođeja Nobelovke Majke Tereze

SKOPLJE – Na današnji dan pre 112 godina rođena je Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979 godine za izuzetan rad u pomaganju siromašnima, bolesnima i nesrećnima širom sveta.

Majka Tereza je umrla u Kalkuti, Indija, 5. septembra 1997. nakon višegodišnje borbe sa srčanim i plućnim bolestima.

Dve godine nakon njene smrti, papa Jovan Pavle II započeo je proces njene beatifikacije i kanonizacije.

Posle beatifikacije Majke Tereze, koju je izvršio papa Jovan Pavle II 19. oktobra 2003. godine, dobila je titulu Blažene Majke Tereze. Nosila je ovu titulu sve dok nije proglašena za sveticu.

Vatikan je 17. decembra 2015. odluku papa Franje koji je priznao čudom to što je Majka Tereza izlečila čoveka iz Brazila sa više tumora na mozgu.

Papa je kanonizovao Majku Terezu 4. septembra 2016. godine na Trgu Svetog Petra u Vatikanu pred desetinama hiljada ljudi, uključujući 15 zvaničnih delegacija i 1.500 beskućnika iz cele Italije, podsećaju skopski mediji.

Njeno pravo ime je Agens Gondža Bojadžiju, a rođena je 26. avgusta 1910. godine u Skoplju.

Bila je najmlađe dete u porodici, imala je stariju sestru Agu i starijeg brata Lazara. Poticala je iz dobrostojeće porodice u kojoj je poštovano pravilo da pomići treba svakom kome je pomoć potrebna.

Skoplje je napustila sa 12 godina zajedno sa majkom i sestrom, a nakon kraćeg zadržavanja u Zagrebu otputovala je za Dablin u Irsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.