U trendu

Danas počinje 59. Minhenska bezbednosna konferencija

MINHEN – U Minhenu danas počinje 59. Minhenska bezbednosna konferencija (MSC), na kojoj će učestvovati veliki broj visokih međunarodnih zvaničnika, šefova država i vlada, ministara, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Tokom tri dana konferencije u hotelu Bajerišer Hof u Minhenu, učesnici će razgovarati i najvećim izazovima spoljne i bezbednosne politike, posebno u svetlu ruske invazije na Ukrajinu.

„Ključna tema ovogodišnje bezbednosne konferencije biće invazija Rusije na Ukrajinu, kao prekretnica u globalnoj politici i najveći evropski bezbednosni izazov, kao i ostala pitanja“, saopštili su organizatori.

Skoro godinu dana nakon što je počeo rat u Ukrajini, Minhenska konferencija kojom će predsedavati ambasador Kristof Hojsgen, takođe pruža priliku da se sagleda kohezija unutar NATO-a i politička posvećenost međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava.

Neka od pitanja koja će biti u centru diskusija ovogodišnje konferencije su i kako svet izgleda godinu dana nakon početka invazije, da li je rat preteča sveta nasilja, gde vlada nekažnjivost i zakon jačeg ili rat može biti katalizator za povratak međunarodnom poretku zasnovanom na pravu.

Na konferenciji će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u obraćanju naciji u sredu uveče najavio da je pred Srbijom težak period i da u petak ili subotu ide u Minhen na bezbednosnu konferenciju, gde će razgovarati sa najvišim svetskim državnicima, kao i da mora da razgovara, „da tamo Aljbin Kurti ne bi govorio šta mu je volja“.

Nakon toga, kazao je Vučić, očekuje dobre vesti i mnogo fabrika koje će se otvarati, a što će omogućiti veće plate i penzije.

„Niko neće da zaustavi Srbiju u napretku“, poručio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.